2018-10-26T08:57:08+02:00 26. октобра, 2018. 08:57 |

„Горолом“ пред Костолчанима

У Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић Пожаревац, премијерно у Србији, представљен је роман познатог писца Александра Тешића – „Горолом“.

Александар Тешић рођен је у Чачку 1961. године. Одрастао је и школовао се у иностранству и студирао права. Годинама је путовао по Србији и планинарио, несвесно сакупљајући грађу за своје књиге. Трилогију „Косингас“, коју многи сматрају „каменом темељцем“ српске епске фантастике, чине књиге: „Ред Змаја“, „Бездањ“ и „Смртовање“. По књизи „Косингас“ урађен је стрип. Његова трилогија о Милошу Обилићу дала је нов увид у Бој на Косову и чине је књиге: „Змај и Ждрал“, „Копље Светог Георгија“ и „Витез заточник“. Затим је објавио књиге: „2084“, „Клетва Каинова“, „Косингас – Кроз огањ и воду“ и „Косингас – Онај што научи мрак да сија“.  У његовим романима преплићу се историја, митологија и фантастика, посебан акценат бацајући на нашу средњовековну историју, на митове и легенде српског народа. Александар Тешић је запослен у РТС-у као преводилац.

„Горолом“ је историјски роман објављен у издању Издавачке куће „Страхор“.  Ово је прича о освети, части, љубави, заверама и јунаштву. Иако је Тешић најпознатији по трилогијама епске фантастике инспирисане српском и словенском митологијом, његов најновији роман је засебно дело, које неће имати наставке.

Након представљања књиге отворена је изложба слика са Међународне ликовне колоније „Осмех Костолца“ која је одржана у организацији костолачког Ликовног удружења „Кевро“. Изложба је отворена до 30. октобра.