Представници руске издавачке куће „Руда и метали“, која издаје угледне научне часописе, посетили су средином априла огранак „Костолац“. Угледне научнике, проф. др Александра Григоревича Воробева, главног уредника, Евгенија Владимировича Цируљникова, заменика генералног директора издавачке куће и академика проф. др Слободана Вујића примио је Иван Ташић, директор Дирекције за производњу угља. Разговарало се о могућностима за сарадњу и начину информисања из области експлоатације угља и археолошког наслеђа, питању које се намеће због интеракције експлоатације угља у Костолцу и археолошког комплекса „Виминацијум“. Ташић је с видиковца представио гостима површински коп „Дрмно“, а након тога су заједно обишли изложбени део Археолошког парка „Виминацијум“.

         Академик проф. др Слободан Вујић и његове колеге из Русије били су гости и Рударског института Београд ради представљања својих издања и обнављања одличне сарадње, из времена Југославије, са научном заједницом и рударском привредом Србије.

Осим успостављања партнерске сарадње са нашим најстаријим рударским научним часописом у издању Рударског института Београд, у циљу ширења спектра стручне сарадње, размене публикација, привредних и научних информација, узајамне подршке у организацији и представљања на изложбама, стручним и научним скуповима, успостављања привредних и научних контаката, посетили смо велике рударске системе Србије. Поред копа „Дрмно“, обишли смо и РТБ „Бор“, рекао је академик Вујић.

Издања

              „Руда и метали“ издаје водеће научне и техничке часописе укључене у међународне базе података: „Рударски журнал“, „Обојени метали“, „Обогаћивање руде”, „Црни метали”, „Евроазијско рударство“, „Руда и метали недељно“…

          Перјаница ове фамилије је часопис „Рударски журнал”, данас најстарији научно-технички и производни часопис, који у континуитету излази од 1825. године. До марта 2018. изашло је 2.248 бројева. Он тематски обрађује све аспекте експлоатације чврстих минералних сировина, укључујући руде обојених и црних метала, угаљ, тресет, шкриљац и неметале.

                                                                                                                                      Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content