2020-02-23T23:09:09+01:00 23. фебруара, 2020. 23:04 |

Град Пожаревац на 42. Сајму туризма: Археолошки парк „Виминацијум“ један од десет најбољих у Европи

Под слоганом „Пут под ноге“ у Београду је, од 20. до 23. фебруара, организован Mеђународни сајам туризма који је окупио 900 излагача из 40 светских земаља.

Своје туристичке потенцијале је и ове године представио Град Пожаревац, а главна тема презентације били су Археолошки и Авантура парк „Виминацијум“ који окупирају пажњу како стручне јавности, тако и туриста који желе да сазнају како се живело у римском добу. Шта се тада јело, како су се људи борили, у ратовима али и за наклоност девојке, на специфичан начин  представљено је посетиоцима пожаревачког штанда.

Вршилац дужности директора Туристичке организације Града Пожаревца Василије Балдић напоменуо је да је Сајам туризма најпогоднији тренутак да се сви туристички потенцијали Града представе широј јавности и да захваљујући њима Пожаревац добије своје место на туристичкој карти које му са разлогом припада. Према његовим речима, традиција Сајма који је организован по 42. пут потврђује квалитетну сарадњу пожаревачке Туристичке организације и институција које делују на подручју града.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић уверен је да је да је Туристичка организација Града током трајања Сајма посетиоцима пружила бројне разлоге да у наредном периоду  посете пожаревачки крај.

Како је рекао, фокус који је последњих неколико година град ставио на туризам, осим улагања у инфраструктуру, донео је почетне резултате који се морају  још више унапредити.

-Београдски сајам туризма, као један од најзначајнијих у овом делу Европе, донео нам је презентацију природних лепота Пожаревца и околине, али и промоцију значајних личности и догађаја на које смо сви поносни, рекао је између осталог Спасовић.

Директор Археолошког института и руководилац Археолошког налазишта Виминацијум проф. др Миомир Кораћ није крио одушевљење изгледом овогодишњег штанда Туристичке организације Града Пожаревца, сјајним спојем прошлости и садашњости. Он је подсетио да ради у тиму од 25 истраживача, од којих је 15 доктора наука  и 10 докторанада. Сви они су својим умећем, памећу и образовањем осмислили нешто по чему смо надалеко познати, а то је Археолошки парк, који је проглашен за један од десет најбољих у Европи.