Светом литијом улицама Пожаревца, архијерејском литургијом и резањем славског колача у Саборној цркви, Пожаревац слави своју крсну славу, Свету Тројицу.


Овогодишњи колачар  је директор Народног музеја у Пожаревцу др Гордан Бојковић који је колачарску дужност за наредну годину предао заменику градоначелника Пожаревца Саши Павловићу.

Српска православна црква и њени верници сматрају Свету Тројицу или Духове за један од највећих празника који се обележава педесети дан после Ускрса и десети дан након Спасовдана. Духови представљају и „рођендан“ Хришћанске цркве, а називају се још и Тројице, Тројички дан, Силазак Светог Духа на апостоле. По значају је трећи празник, после Ускрса и Божића, а као и они, такође се слави три дана. Празновање се наставља целе седмице, не пости се и то је такозвана трапава недеља. Први дан Духова посвећен је јеванђелском догађају – силаску Светог Духа на апостоле, Христове ученике. Празник је назван Света Тројица, јер се према јеванђелима, поред Светог Оца и Сина, на овај дан јавило треће лице Светог тројства – Свети Дух.

Обичај налаже да се на овај дан цркве украшавају зеленилом, а црквени под се прекрива травом. У православним храмовима служи се Света Литургија, уноси свежа трава и цвеће и после молитве, клечећи и молећи се Богу, плету се венци, који се односе у домове и стављају поред славских икона и кандила у кући.

Свечана поворка у част славе Града, кренула је из порте Саборне цркве Светих архангела Михаила и Гаврила и у јутарњим сатима прошла је централним градским улицама, а чинио ју је велики број суграђана, али и мештана околних насеља.

                                                                                                   Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content