2021-05-04T11:01:50+02:00 4. маја, 2021. 11:01 |

Гради се марина на Дунаву крај Голупца

Велики туристички потенцијали као што су Голубачка тврђава, Манастир Тумане и река Дунав  су значајне дестинације, како за туристе тако и за будуће инвеститоре, па у Општини Голубац туризам постаје једна од водећих  грана развоја.До почетка овогодишње туристичке сезоне у општини Голубац реализоваће се неколико пројеката као што су мобилијар на новој плажи на Дунаву, а у току ове године почеће и радови на изградњи марине и отворених базена, као и хотела у Голупцу. Ово ће за општину Голубац осим Голубачке тврђаве и манастира Тумане, представљати туристичку понуду и у наредном периоду овај крај постаће значајна туристичка дестинација у Доњем Подунављу и Источној Србији.

 -Реализацијом ових пројеката  Голубац ће бити још лепши и привлачнији за домаћег и страног госта. И поред пандемије изазване корона вирусом, очекујемо да ће ипак бити посете, можда и више него у прошлој години. Ако је развој неког града непосредно везан за туризам и промоцију богатог културно-историјских наслеђа, онда је то свакако Голубац, каже први човек  Општине Голубац др Небојша Мијовић.

Др Небојша Мијовић

Општине Голубац и Молдава Нова у Руминији прошле године реализовале су пројекат финансиран из ИПА фондова Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија вредан 2,3 милиона евра. Реч је о пројекту ,,Успостављање водног граничног прелаза трајектом за транспорт путничких возила и људи на линији Молдава Нова –Голубац’’. Појавом пандемије корона вируса трајектни превоз  обустављен је пре неколико месеци.

На подручју  Голупца као подунавске општине у прошлој 2020. години боравило је око 400 хиљада посетилаца. Најпосећеније дестинације биле су манастир Тумане и Голубачка тврђава. Зато се у овој Општини ради на пружању помоћи грађанима који желе да се баве туризмом, како би изградили или уредили своје објекте за пружање смештаја гостију  који желе да посете или проведу годишњи одмор на овој туристичкој дестинација. -Голубац припада групи најнеразвијених општина у Србији али и са малим буџетом. Размишљали смо да некако обезбедимо средства за финансирање програма грађана да створе услове или да набаве опрему за те смештајне капацитете, нагласио  је Мијовић.

У оквиру стратешког документа у току ове године почеће и изградња једног хотела  у Голупцу.

 -Ради се о једном озбиљном приватном инвеститору, завршени су правно имовински односи и донете су одлуке од стране Скупштине. Тренутно је застој због короне, али се надам да ће у току ове године почети градња, најавио је председник.

Љ. Настасијевић