2021-07-24T10:49:08+02:00 24. јула, 2021. 10:49 |

Градиште добило Галерију савремене уметности

У Народном музеју у Великом Градишту  отворена је прва Галерија савремене уметности. Овом приликом премијерно је представљен део слика из збирке Музеја, сакупљене на ликовним колонијама у претходне три године, у организацији Народног музеја Велико Градиште.

-Два аутора заступљена на овој изложби, коју премијерно вечерас приказујемо као део музејске збирке, нису више са нама – Радојка Самарџија и Кемал Рамујкић. Надамо се да ће 12 изложби годишње и 120 изложби за десет година, омогућити да ово место, Галерија савремене уметности, ако не постане тајно, оно бар култно место, у коме ће генерације имати један посебан чин виђења, које је феномен сам по себи и који превазилази мишљење, јер гледање је став који је ослобођен било каквог осуђивања, поручио је овом приликом  директор Музеја мр Драган Богичић, захваливши Министарству културе и информисања на несебичној подршци као и локалној самоуправи која је, како је рекао, овом приликом показала да спроводи у дело принцип децентрализације културе у Републици Србији.

Изложбу је отворио помоћник министра културе и информисања Радован Јокић, чије је министарство финансирало обнову овог култног простора.

-Добра је прилика и леп гест Министарства да учествује у оваквим, могу слободно да кажем „добрим захтевима“, рекао је Јокић. Он је додао и да је, након тридесетогодишње приче о децентрализацији у Србији, пројектом „Градови у фокусу“, којим је и ова галерија реализована, она постала реална и да је грађани осећају, а нарочито они који желе да имају културне просторе, да и њихова деца могу да живе под капом културе, да се развијају, развијају своју средину, буду бољи и они и њихов град.

Министарство културе и информисања одвојило је прошле године око 120, а ове 350 милиона динара за пројекте од општег интереса за Србију, за српску културу и за људе који живе и раде у култури, поготово у мањим срединама, а које ће кроз ову подршку имати прилику да покажу да јесу мале, али да мисле и сањају велике ствари.

-Чувајте Велико Градиште, развијајте га, то је суштина јер оно јесте велико Градиште и нема места које има тако лепо име које инспирише, да у свему будете добри и велики,  поручио је помоћник министра уз обећање да ће се Министарство и убудуће одазивати на овакве захтеве.

Отварање Галерије подржало је и руководство Општине на челу са председником Драганом Милићем.

                                                                                                                                                                         В.Г.