DSC_0033Овогодишње 54. Љубичевске коњичке игре у Пожаревцу одвијаће се од 1. до 3. септембра. Према најавама градоначелника Банета Спасовића, отвориће их председник Републике Србије Александар Вучић, почасни председник Организационог одбора и генерални покровитељ ове спортско – туристичке манифестације што потврђује да  ЉКИ полако постају национални бренд.

ЉУБИЧЕВСКИ ВИШЕБОЈ – КРУНА МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Печат овом догађају за који се Пожаревљани припремају током целе године, дају спортска дешавања на Хиподрому, у првом реду Љубичевски вишебој, јединствена дисциплина на свету, на коме се вишебојци боре за титулу витеза. Наградни фонд овогодишњих ЉКИ износи 8 милиона и 100 хиљада динара (1 милион и 300 хиљада динара је за Љубичевски вишебој), што је за милион динара више у односу на прошлу годину. Ово је, по речима Спасовића, председника Организационог одбора који је на прошлонедељној  конференцији за новинаре говорио о припремама ЉКИ, највећи наградни фонд у Региону, на Балкану је сигурно, а можда и нешто шире. Новина од ове године биће и да власници тркачких грла, која оборе рекорд на стазама, добију десет посто од наградног фонда, као посебан стимуланс.

Иначе, чињеница је да се са припремама овогодишњих ЉКИ отпочело знатно раније, већ крајем прошле године, а први састанци стручно-оперативног тима одржани су већ почетком 2017.

IMG_6924-Трудили смо се да унапредимо програм тркачког дана, тако да ћемо након много времена, на хиподрому видети „мађарске чикоше“, који ће забављати публику између трка. Мислили смо и на посетиоце, односно гледаоце спортског надметања, за које смо предвидели лепа изненађења. Користим прилику да позовем све људе из Региона да посете Пожаревац и уживају у Играма, поручио је Спасовић који је додао да ће ове године, за разлику од претходних, већи број фирми и појединаца спонзорисати манифестацију која ће добити генералног спонзора са којим Град има намеру да потпише уговор.

ЛАВИРИНТ И ТРИМ СТАЗА У ЉУБИЧЕВУ

Спасовић је на конференцији говорио и о новим садржајима на простору Ергеле „Љубичево“. Када је у питању изградња лавиринта рекао је да је потписан уговор са извођачима радова. Почетак реализације ове инвестиције очекује се за отприлике месец – два. Средства за ове намене су издвојена. Такође, на простору Љубичева очекује се завршетак изградње трим стазе. Пратећи садржаји свакако ће допринети популаризацији Ергеле „Љубичево“ и заинтересовати што већи број млади за коњички спорт и боравак у природи, на уређеном простору.

Спасовић је подсетио да су ових дана потписани уговори о извођењу јавних радова. У првом реду реч је о радовима на уређењу Ергеле зашта је ангажовано 15 лица  са евиденције НСЗ-а.  Радиће се и на другим локацијама, више од 100 људи у наредном периоду уређиваће градске улице и околину, а све по основу уговора о јавним радовима.

Реконструкција Хиподрома на пролеће

Делегација Града Пожаревца на челу са градоначелником Банетом Спасовићем недавно је у Председништву Републике обавила разговоре са генералним секретаром председника Србије Николом Селаковићем и ресорним министрима републичке Владе. Закључено је да Игре, као и културно наслеђе овог краја, уђе у национални пројекат Србије за 2018. годину. Један од првих пројеката у наредној години јес обнова и реконструкција пожаревачког Хиподрома. Први радови очекују се на пролеће.

Извесна улагања планирана су и у Ергели „Љубичево“, која је, према наводима градоначелника, симбол државности.

-То је једини легат који је Кнез Милош Обреновић оставио нашој држави, српском народу. Сматрамо да је обавеза свих грађана ове државе да Ергелу поново поставимо на ноге. Напомињем да локална самоуправа има задатак да у наредна два до три месеца, уради студију оправданости улагања у Град Пожаревац, туризам. Већ наредне године, највероватније ћемо имати две нове манифестације, наслоњене на традицију и историју Пожаревца, међутим, о томе ћемо неком другом приликом. Очекује нас озбиљан рад, како бисмо оправдали поверење председника Републике и Владе Србије, рекао је Спасовић и додао да је тема разговора са представницима председничког кора била и обележавање 300 година од потписивања Пожаревачког мира наредне године. Пожаревац се нада да ће председник Србије Александар Вучић узети учешће у обележавању овог историјског датума.

ПРАТЕЋИ МУЗИЧКИ ПРОГРАМ НА ОВОГОДИШЊИМ ЉКИ

Пратећи програм 54. Љубичевских коњичких игара почеће у среду, 29. августа када у центру Пожаревца наступа Симфонијски оркестар „Гвардиа“. У четвртак, 30. августа је концерт музичког састава „Неверне бебе“, а у петак, одмах после отварања Игара, Пожаревљане и њихове госте забављаће легендарни Здравко Чолић. Вече у суботу музиком ће обојити Дејан Петровић и „Биг бенд“.

Брже до Костолца

Град Пожаревац је већ дубоко зашао у преговоре са Републичком дирекцијом за путеве, са којом је постигнут начелни довогор да се окончају радови на изградњи обилазнице Пожаревац – Костолац, у дужини од 5,2 километра. У односу на постојећу саобраћајницу, нови путни правац требало би да буде краћи за 7 километара. Ови радови отпочели би у наредних неколико месеци. Постоји пројекат, прикупљена је сва неопходна документација, отклоњени су сви досадашњи проблеми.

                                                                                                                                             М. П.  

Share.

Comments are closed.

Skip to content