Крај једне године увек је прилика да се измере резултати протеклих 365 дана. Свакако, осврт на учињено може се радити и након других временских интервала, сезона или етапа, али некако је година најчешћи период када увидимо шта смо добро, а шта недовољно добро направили.

Врло је важно у том сумирању учињеног и неучињеног бити искрен према себи, јер само на тај начин можете јасно видети пут пред вама.

Мишљења сам да се све изречено може употребити и за рекапитулацију учинка сваког од нас понаособ, али и за читаву заједницу, односно за оне који њоме руководе.

Размишљајући шта бих издвојио као највећи успех ове локалне самоуправе, дошао сам до закључка да то нису километри путева, улица, тротоара, развијање комуналне инфраструктуре, први инвеститори и прва радна места која смо добили у нашем граду. Уколико бих морао да издвојим само једну ставку, не би то била ни улагања и сређивања школа и здравствених установа која смо имали протекле две и по године, развијање културе и њених институција, оснаживање туристичких потенцијала  кроз сређивања ергеле, хиподрома, Пожаревачког мира…

Прву ствар којом бих похвалио учинак Градске управе било би то што смо успели да код грађана Пожаревца високо подигнемо лествицу очекивања када је у питању локална власт. Током 2018. године, као уосталом и од маја 2016. нисам желео да калкулишем резултатима и да их дозирам како би их равномерно распоредили до изборне године, што је био манир многих власти до сада, не само у нашем граду. Нисам желео да се само пред изборе „растрчимо” и за тај период оставимо неке велике пројекте којих би се грађани сећали када дођу на биралишта. У случају нашег града и стања у коме смо га затекли, заиста смо морали да радимо даноноћно да би сустигли оне напредније средине.

Буџет Пожаревца, који је у односу на неке друге градове и општине заиста велики, када кренете да радите само оно најнеопходније у граду, увидите да и немате превелику комоцију у његовом планирању. То је разлог што смо и у години која је за нама, спортским жаргоном речено, нападали у свим правцима.

У тој борби, а на то сам највише поносан, учинили смо да асфалтирање једне улице постане нешто што се од локалне власти очекује, а не разлог за свечано пресецање врпце. Ширење топлификационе мреже, кишне или фекалне канализације, у градским или сеоским месним заједницама је у последње време резултат који се подразумева и очекује се да се иде још даље, још брже и још боље.

То може да буде оптерећујуће за оне који врше власт, али чврсто стојим на уверењу да је сваки други пут, пут медиокритета, а осредњост је нешто ште не сме да буде одлика оних који желе да стану испред народа.

Година 2018. је свима нама у локалној самоуправи дала разлога за задовољство, али и поруку грађана да у 2019. години прошле успехе морамо заборавити.  Само тако, подигнутих очекивања грађана, такмичећи се са годинама и са самим собом можемо доћи до развоја коме сви тежимо.

Следећа година донеће нам почетак, наставак или коначну реализацију неколико капиталних пројеката. Није тајна да желимо да решимо проблем пијаће и отпадних вода, управљање комуналним отпадом и стављање у коначну функцију индустријске зоне.

Ако сам на челу локалне самоуправе нешто научио, то је да само жеља да се ове важне ствари остваре није довољна и да ћемо за те резултате морати још више да радимо.

То би уједно било и новогодишње обећање пожаревачке градске власти грађанима. У његовој реализацији, позивам све да наставе са конструктивним критикама али и помоћи и сугестијама које су и до сада стизале до нас и увелико нам помогле да учинимо наш Пожаревац много лепшим местом за живот.

Драги суграђани, срећни Bам новогодишњи и божићни празници!

                                                                                                                                                          Градоначелник Пожаревца

                                                                                                                                                                        Бане Спасовић

Share.

Comments are closed.

Skip to content