2019-12-27T08:30:42+01:00 27. децембра, 2019. 08:30 |

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић: Замајац за период пред нама

Током, ускоро старе, 2019-те године, на тeриторији Града Пожаревца акценат је био на инфраструктурним инвестицијама попут радова на топлификацији, водоводу, канализацији, путевима. Тај период за нама обележило је и једно од нових достигнућа од значаја за даљи развој, а то је проглашење Пожаревца за град са повољним пословним окружењем, чиме је сврстан у престижну групу градова и општина Србије и региона.

Потом, настављено је са уређењем Индустријске зоне, а подстицаји су били усмерени и на пољопривреду као важан потенцијал овог краја. Подршка је пружана и породицама, између осталог, кроз субвенционисање приватног вртића, а значајна пажња посвећена је и спорту и култури.

О свему поменутом разговарали смо са градоначелником Пожаревца Банетом Спасовићем, који  истиче да су претходне године припрема и замајац за период пред нама.

Шта је учињено у циљу побољшања услова живота Пожаревљана?

– Када је у питању град Пожаревац, сматрам да смо и ове године наставили да га развијамо на начин на који смо обећали, не прескачући  степенике. Управо тај пут који још увек пролазимо можда није толико леп за око, али је предуслов да Пожаревац унапреди све карактеристике које један град мора да поседује. На пример, евидентно је да када је о „подземној“ инфраструктури реч никада у историји Пожаревца није толико урађено као у овој и претходне четири године. Ту рачунам топлификацију, водовод и канализацију. Грађани те силне цеви не виде, али их итекако користе, јер су основна потреба једног града, нарочито у 21. веку.

– Такође, ову годину памтићу и по томе што је наш град ушао у престижну групу градова и општина у Србији и региону које су проглашене за повољно пословно окружење. Добијањем сертификата БФЦ СЕЕ, који додељује НАЛЕД, Пожаревац се позиционирао на мапи Србије као један од градова који су најповољнији за развој привреде. Управо тај пређени степеник, који је био  виши од осталих, донеће нам значајну видљивост међу страним и домаћим инвеститорима у 2020. години, у то сам потпуно сигуран.

Који су инфраструктурни радови реализовани у граду, Градској општини Костолац и селима?

– Поменуо сам већ улагање у инфраструктуру и то ону која није видљива. Од оне коју грађани свакодневно виде и којом се, уверен сам, поносе, издвојио бих градске саобраћајнице попут Синђелићеве улице, новог кружног тока код Вишег суда, потпуно реновирану десну страну тротоара дуж Улице Чеде Васовића,  из ове године, али и Хајдук Вељкову, Бојане Првуловић и друге из претходних.

– Многе од тих улица су по прву пут добиле нешто од комуналне инфраструктуре коју никада нису имале, управо попут Синђелићеве. Апстрактно је, заиста, да једна тако важна улица, паралелна са Табачком чаршијом, до сада није имала кишну канализацију, па чак ни водовод. Нисмо хтели да је само „нашминкамо за сликање“, већ смо решили да је урадимо по свим прописима и зато су радови мало каснили, на чему се грађанима извињавамо.

– Нисмо запостављали ни сеоске месне заједнице, као ни Градску општину Костолац. У самом Костолцу је доста рађено када је у питању асфалтирање, а издвојио бих Трудбеничку улицу и други део Улице Боже Димитријевића, где је урађено 600 метара асфалта и тротоара са ивичњацима, као и хоризонтална и вертикална сигнализација, у вредности од 27 милиона динара. У Кленовнику смо радили улице Милоша Обилића и Моше Пијаде, Саве Ковачевића и 15. октобра. У Петки је асфалтирано 800 метара Улице Божидара Димитријевића у вредности од 11 милиона динара, у Острову 550 метара Улице Лоле Рибара, а у костолачком насељу „Канал“ Улица 9 Југовића у износу 2,5 милиона и дужини од 300 метара. Испред зграде дирекције Огранка „ТЕ – КО Костолац“ урађена је Улица Николе Тесле, 400 метара, са хоризонталном и вертикалном сигнализацијом,  потом, Хомољска, а асфалтирана је и Улица Стевана Немање у дужини од 300 метара.

У програму рада апострофирали сте пољопривреду.  У чему се огледа подршка Града?

– Будући да се Град Пожаревац због повољног терена и квалитета земље великим делом ослања на пољопривреду, годинама уназад на ову област стављамо посебан акценат. Ту не мислим само на директне подстицаје пољопривредницима, већ и на индиректну помоћ, попут изградње атарских путева, у чему смо апсолутни шампиони, рекао бих у читавој Србији. Када је овогодишњи Јавни конкурс за спровођење мера подршке пољопривредне политике и политике руралног развоја Града Пожаревца у питању, за те намене је из градског буџета издвојено више од 30 милиона динара. У прилог чињеници да нам је развој пољопривреде веома важан говори и податак да је локална самоуправа постигла циљ да се за ту намену издваја 2 посто из буџета, а да је нови циљ 5 процената. Подршка пољопривредницима огледа се у субвенционисању и давању подстицаја пољопривредницима за набавку машина, опреме, садница, квалитетних грла стоке, помоћ у осигурању и друго.

– Радује ме да је као производ свих ових мера и напора све већи број регистрованих пољопривредних газдинстава, а још више то што их оснивају млади људи. Они су свесни значаја едукације и увођења модерне технологије и зато смо у претходне три године по 500 пољопривредника водили у Нови Сад на Сајам пољопривреде, а од 2020. године  организоваћемо и неколико одлазака у иностранство.

Велике су и потребе социјално угрожених. На који начин се суочавате са тим проблемом?  

– Град годишње издваја 100 милиона динара за социјална давања. Од тог новца, између осталог, финансирано је спровођење јавних радова, у износу од 10 милиона динара и рад Народне кухиње, у укупном износу од 13.401.882 динара. Издвојено је и за реализацију програмске активности Црвеног крста Пожаревац „Пакети хране за социјално угрожена лица“, као и за услугу „Помоћ у кући“ за стара лица и особе са инвалидитетом, кроз финансирање рада десет  геронтодомаћица. Осим тога, када је Црвени крст у питању, за потребе те организације у Пожаревцу, обезбеђено је ново комби возило за превоз намирница социјално угроженим грађанима из сеоских насеља, а вредност возила је око 2,6 милиона динара. У 2019. години за финансирање организација цивилног друштва из буџета Града Пожаревца опредељена су средства у укупном износу од 40.250.000 динара, За функционисање Центра за социјални рад, Град је у 2019. години издвојио 51.918.000 дин, од чега је за директна социјална давања корисницима, односно једнократне помоћи,  издвојено 14.000.000, а остало је опредељено за материјалне трошкове и функционисање једног од најсавременијих дневних центара за децу и омладину ометену развоју. Трудимо се да родитељима деце која одлазе у Дневни центар максимално олакшамо, те партципација која износи 2.200 динара није гдоинама мењана.

Какво је стање Индустријске зоне и шта може понудити инвеститорима?

– Када је Индустријска зона у питању, наставили смо са улагањем у њену инфраструктуру. Обезбедићемо стабилно и довољно снабдевање електричном енергијом уз помоћ нове трафостанице, ојачаћемо неопходну инфраструктуру и прилагодити је потребама модерног бизниса и захтевне производње, како не би долазили у прилику да заинтересованим инвеститорима кажемо како не испуњавамо услове за спровођење њихове производње.

– Недавно добијени сертификат за повољно пословно окружење, који додељује НАЛЕД, ставио нас је у групу општина и градова који су најповољнији за развој привреде. Подсећам да смо у процес сертификације ушли са само 30 посто од укупно потребних поена, а сертификацију завршили са више од 80 посто.

– То је важно зато што је документ са списком градова са овим сертификатом и смерницама за улагање у нашу земљу пред очима сваког инвеститора који улаже у Србију. То је оно што ће довести инвеститоре у наш град, а самим тим донеће и нова радна места. Наравно, не чекајући скрштених руку наредне инвестиције, локална самоуправа се бори са проблемом незапослености и кроз јавне радове, у чему активно учествујемо, заједно са Националном службом за запошљавање.

Недавно су потписани уговори о субвенционисању дела трошкова у првом приватном вртићу у Пожаревцу, што је најављено као први корак ка смањивању листе чекања на упис. Шта је још током године учињено у школској и предшколској области?

– У протекле три године настојали смо да у сваком смислу подигнемо услове рада у школама и вртићима. По том питању остварени су значајни резултати, те није било објекта предшколског и школског васпитања у који није улагано, док су поједини реновирани у потпуности, од подрума до крова, уз помоћ Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије.

– Језиком бројки, у 2019. и претходне две године, Град Пожаревац издвојио је средства у износу од 1.806.382.400  динара и то за: финансирање основних школа 315.4 милиона динара, пакете за ђаке прваке 2.4 милиона динара, доделу ученичких награда, односно награде за остварене резултате на такмичењима и подстицај талентима, у износу од 6.9 милиона динара, потом, за трошкове смештаја ученика са сметњама у развоју  14.1 милион динара, трошкове превоза ученика основих  школа у износу 121.6 милиона динара, трошкове превоза ученика са сметњама у развоју и њихових пратилаца у износу 9.1 милион динара, финансирање средњих школа у износу 241.9 милиона динара и за трошкове превоза ученика средњих школа у износу 21.5 динара. Ту је и финансирање предшколског образовања и васпитања са 1.1 милион динара, у шта улази и дотација Града Пожаревца за покривање дела трошкова вртића, тако да родитељи плаћају само мали део укупних трошкова боравка деце.

– Осим тога, као што сте поменули, од ове године почели смо да субвенционишемо део трошкова цене боравка у приватним вртићима, чиме смо увелико умањили листе чекања, а које очекујемо да у наредном периоду потпуно нестану.

Незаобилазан део дешавања у Граду су културне и туристичке манифестације. Љубичевске коњичке игре су пожаревачки бренд. Каква је визија развоја Игара у будућности?

– Када се осврнемо на то како су пре четири године изгледале најзначајније културне манифестације и упоређујући их са пажњом коју добијају и како изгледају сада, морамо бити задовољни. Љубичевске коњичке игре, осим тога што су овенчане великим бројем награда, добиле су и ону најзначајнију – Туристички цвет за најбољу манифестацију у Србији у 2018. години. Осим тога, у поменутом периоду, оне су под покровитељством председника Републике Србије, а добиле су и стабилног партнера у великом генералном спонзору каква је Апатинска пивара. Све то су успеси који се не могу платити, већ заслужити великим радом и пажљивим планирањем, а на томе се захваљујем својим сарадницима који су у томе учествовали. Повећан број туриста захтевао је и побољшање најатрактивнијих туристичких локација у нашем граду и зато смо, уз новац из државног буџета, много уложили у Љубичево, Пожаревачки мир и остале знаменитости нашег града.

Р. Н.