park             У Пожаревцу се тренутно реализују бројни пројекти, везани за реконструкцију градских и приградских саобраћајница, изградњу тротоара, санацију зграде Начелства, уређење зелених површина, Хиподрома, Љубичева… Сведоци смо радова на комплетној реконструкција Таковске улице, која ће убудуће имати две траке у једном смеру. Наредне године радиће се Синђелићева улица, у којој ће се саобраћај одвијати у оба смера. На овој деоници планирана је и замена топлификационог цевовода, старог скоро 40 година. Све ово је предузето како би се 2019. отпочела изградња интегрисане улице у Табачници.

             Тренутно се изводе и радови на поплочавању тротоара у Улици Чеде Васовића (од ОШ „Краљ Алекандар Први“ према кружном току). Реализација друге фазе овог пројекта очекује се одмах након Љубичевских коњичких игара (од бензиске пумпе, па до ОШ „Краљ Александар Први“), биће урађен нов паркинг простор ради растерећења саобраћаја у граду.

             Осим у овој, велики инвестициони радови следе и у наредној години. По речима градоначелника Банета Спасовића, Градски парк у Пожаревцу „чека“ реконструкцију, добиће поплочане стазе и биће комплетно уређен. Велико изненађење изазваће постављање фонтане испред зграде Начелства. Парк ће имати и своју техничку воду за заливање, а биће урађена и нова ЛЕД расвета. Важно је истаћи да ће се сви радови изводити у сарадњи са Заводом за заштиту споменика из Смедерева. Споменимо и то да ће између Градске управе и пијаце „Круг“ бити изграђен подземни санитарни чвор, који Град до сада није имао.

             -У сарадњи са надлежним министарством, у току је реализација прве фазе реконструкције зграде Начелства, у вредости од 40 милиона динара. У питању је уређење фасаде, такозваног „брода зграде“. Конкурисали смо за средства, за сповођење и друге фазе пројекта, а наредне године највероватније уследиће трећа фаза реконструкције. Оно што је до сада унутар објекта урађено је замена електромреже и крова, истиче Спасовић и додаје:

             -Доста се размишљало о томе, на који начин уклонити „црне“ амбијенталне тачке у центру града. Тада смо дошли на идеју да одређене фасаде обогатимо муралима, па се проступило њиховој изради у оквиру Фестивала уличне уметности. Желим да најавим да је у припреми Одлука о комуналном уређењу, која се односи на сређивање фасада зграда. У сарадњи са Скупштином станара, фасаде ћемо првобитно обновити у Табачкој чаршији. Већ постоји идеја да мурали буду осликани преко зидова свих зграда у центру града, и то ћемо предложити скупштинама станара, сазнајемо од градоначелник.

М. П.    

Share.

Comments are closed.

Skip to content