2019-11-19T09:45:19+01:00 19. новембра, 2019. 09:45 |

ГРАДСКИ ОДБОР СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ У ПОЖАРЕВЦУ: За социјална давања 100 милиона динара

Градски одбор Српске напредне странке у Пожаревцу, протеклог петка, организовао је конференцију за медије на којој су представљени досадашњи резултати у области социјалне политике.

Славиша Стојковић и Татјана Рајић

Према речима секретара ГО СНС и члана Градског већа задуженог за социјалну политику и друштвене делатности Славише Стојковића, Град је ове године за социјална давања издвајио близу 100 милиона динара. Осим тога, током године улагано је у стручну праксу лица са високом стручном спремом, у износу од 3 милиона динара. Захваљујући овом радном ангажману упослено је осам лица.

-Издвајајући средства за спровођење мера активне политике самозапошљавања, Град доприноси смањењу незапослености, односно већој запослености грађана. У овој години сви новчани износи који се издвајају у корист социјалних давања су увећани, а сваке наредне године биће већи. Према статистичким подацима, број незапослених у Граду Пожаревцу, у односу на 2017. годину, смањен је за 1.174, односно за 29 посто, рекао је Стојковић и додао:
-Већину наших активности спроводимо у сарадњи са Центром за социјални рад и Црвеним крстом у Пожаревцу. За финансирање Народне кухиње, у овој години, из буџета је опредељено 13 милиона 401 хиљада динара, а за реализацију програмске активности Црвеног крста, набавку пакета хране за социјално угрожене грађане, 2 милиона 180 хиљада. Такође, локална самоуправа помаже и у спровођењу услуге „Сервис у кући за стара лица и особе са инвалидитетом“. Наиме, на основу трогодишњег уговора закљученог до краја 2020. године, из буџета града издвојено је 15 милиона 296 хиљада динара, док су за финансирање рада десет геронто домаћица, до краја наредне године, обезбеђена додатна средства у укупном износу од 3 милиона 960 хиљада динара, истакао је Стојковић .
Када су у питању новчана улагања Града у рад Центра за социјални рад у Пожаревцу, директора Татјана Рајић je нагласила је да је за функционисање ове установе, у овој години, издвојен 51 милион 918 хиљада динара, од којих је за директна социјална давања корисницима, у виду једнократне помоћ опредељено 14 милиона, док је остатак средстава усмерен ка материјалним трошковима и функционисању Дневног боравка за децу и омладину ометену развоју.

-У претходном периоду уложени су велики напори да материјална давања буду што доступнија корисницима, о чему говори и дуплиран број захтева који пристижу у костолачку канцеларију Центра, а притом број корисника је непромењен. Кроз Одлуку о социјалној заштити грађана Пожаревца, локална самоуправа у великој мери задовољава потребе својих суграђана које се односе на лечење лица у стању социјалне потребе. Преко Центра се обезбеђује једнократна новчана помоћ за потребе лечења и набавку медицинских средстава и помагала када не постоји други законски основ за прибављање истих. Такође, Град финансира и реализацију пројекта „Помоћ у кући за особе са инвалидитетом и старија лица“, истакла је Рајић.

 

Улагања у Центар за дневни борава дец

Директорка Центра за социјални рад осврнула се и на капитална улагања у објекат Центра за дневни боравак деце и омладине омете у развоју. Према њеним речима, ове године значајна средства уложена су у санацију кровног покривача на овом објекту, као и у хидроизолацију, молерско – фарбарске радове и замену ламината и улазних врата у укупном износу од 952.800 динара.