2019-04-18T09:39:56+02:00 18. априла, 2019. 09:39 |

Граду потребна установа за одрасле

На захтев родитеља деце са сметњама у развоју, у Пожаревцу је 2003. године отворен Центар за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. Реч је о пројекту Центра за социјални рад и швајцарске Канцеларије за комуникацију и развој, у чију су реализацију као партнери били укључени и тадашње Министарство социјалне заштите, Град Пожаревац и УНИЦЕФ.

Центар за дневни боравак смештен је у објекту старе касарне Деветог пука, који је локална самоуправа предала на управљање овој установи. Од прошле године носилац је лиценце за обављање услуге у овој делатности и тако ће бити у наредних шест година.

Од тренутка оснивања па све до данас, број корисника постепено се повећавао, а запослени сво то време покушавају да на што бољи и адекватнији начин одговоре потребама свих корисника.

Активности Центра

Центар за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју за све кориснике организује превоз у оба правца. Током боравка у овој установи спроводи се терапија која подразумева индивидуални и групни рад стручног особља са корисницима. Редовна је и услуга сензорне интеграције у оквиру Сензорне собе. У фискултурној сали смештен је такозвани мини сензорни парк, као део програма који се реализује у склопу свакодневних активности.

ИНДИВИДУАЛНИ ПРИСТУП

Руководилац Центра Јасмина Турудић истакла је да највећим делом ова установа функционише захваљујући средствима из буџета Града, међутим, драгоцене су им и подршке донатора. Корисници Центра су, по њеним речима, деца и млади узраста од 8. до 31. године, међутим ову услугу могу користити и малишани од 6. године живота.

-Од укупно 28 корисника, две трећине има вишеструке, то јест удружене сметње у развоју, било да је реч о сензорним, сензомоторним, когнитивним или неким другим интелектуалним сметњама, док једна трећина корисника има само једну сметњу било да је она интелектуална или из спектра аутизма. Структура корисника је врло сложена, сваки корисник је посебна прича, због чега се сваком од њих приступа на посебан начин. Наш задатак је да очувамо функције које они поседују, да их са становишта социјалне услуге максимално укључимо у интеракцију са локалном средином и локалном заједницом и да кроз индивидуални рад са њима покушамо да на што адекватнији начин сачувамо њихове способности или створимо могућност да користе неке нове. То је некако лакше када су деца млађег узраста и када се целокупан процес обавља уз учешће родитеља. Деца расту, а проблематика се у одређеном смислу компликује, јер се њихове потешкоће са старењем умножавају. Тада више нису способни да прихвате одређене задатке, да адекватно одговоре на неке промене, почињу другачије да се понашају… То су неки од проблема са којима се сусрећу запослени у Центру за дневни боравак и родитељи, рекла је између осталог Турудић.

Реконструкција дворишног дела

-Оно што следи јесте реализација пројекта реконструкције једног дела дворишног простора Центра за дневни боравак. Неопоходно је променити мобилијар у дворишту, који ће бити прилагођен садашњој структури корисника који похађају ову установу. Запосленима су потребне и едукације, због чега сматрам да ћемо се по квалитету пружања услуга померити корак напред, напоменула је Јасмина Турудић.

            Велики је број активности које Центар организује. Редовна су дружења, излети, посете вртићима, школама, културним установама, са којима је остварио одличну сарадњу. У овој установи недавно су у оквиру блок наставе, боравили ученици средње Медицинске школе. На овај начин они имају прилику да се упознају са особама са инвалидитетом и начином рада Центра. Такође, установа уско сарађује и са центрима у Смедеревској Паланци, Смедереву, Ковину и Јагодини.

-Оно што наши корисници највише воле свакако су вишедневне ексурзије које реализујемо уз пратњу нашег стручног особља. Сваке године дестинација је нека од бања у Србији. До сада смо скоро увек боравили у Врњачкој бањи због погодности које она пружа. Србија нема баш много објеката приступачних особама са телесним сметњама, што је значајан сегмент, уколико желите да са групом деце проведете више дана у неком месту, закључила је Јасмина Турудић.

Установа за одрасле

Покренута је иницијатива о организацији рада са одраслим особама са инвалидитетом, то јест сметњама у развоју. Једна таква установа налазила би се у наставку објекта садашњег Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. Осим нових, ову услугу би могли да наставе да користе и корисници Центра након 30. године живота. Реализација једног оваквог пројекта, по речима Јасмине Турудић, значила би како особама са потешкоћама, тако и њиховим родитељима. Корисници би тиме добили шансу да се на адекватан начин друже са својим вршњацима, члановима локалне заједнице…

М. П.