2020-01-14T10:47:31+01:00 14. јануара, 2020. 10:47 |

ГРИП СТИГАО У БРАНИЧЕВСКИ ОКРУГ: Оболела једна особа

Према подацима Завода за јавно здравље Пожаревац, на територији браничевског округа крајем децембра месеца потврђен је један случај грипа АH1 у Пожаревцу, код  детета рођеног 2014.године. У подунавском округу за сада није потврђен ниједан случај.

 

По речима др Вере Јоковић Костић из ЗЗЈЗ Пожаревац, ситуација је уобичајна за овај период године, а епидемија се, као и претходних година, очекује крајем фебруара, почетком марта.

-Према подацима за 53. недељу, којима располаже ЗЗЈЗ Пожаревац, у браничевском округутоком овог периода регистровано је 245 особа са грипом или обољењима сличним грипу, а највише оболелих било је у старосној групи од 15 до 29 година, њих 90. У подунавском округу било је 95 случајева са истим симптомима, а највише оболелих било је у старосној групи од 65 година и више, њих 27, каже др Јоковић Костић.

Она је додала да би сви који имају симптоме  сличне грипу требало да се јаве свом изабраном лекару  који ће одредити симптоматску терапију. Препорука је да сеоболела особа изолује и да мирује до времена излечења.

Најбољи начин превенције је вакцинација,  а потребно је  вакцинисати се сваке године, јер вируси грипа врло брзо мутирају, те се због заштите од нових типова грипа сваке године развијају нове вакцине, које су ове сезоне четворовалентне.

Др Јоковић Костић истиче да у складу са планом потреба, за домове здравља на подручју браничевског и подунавског округа, добијено 12 700 доза вакцина, а  накнадно поручено још 500 доза које су равномерно дистрибуиране домовима здравља у оба округа.

-Од велике важности је стицање колективног и појединачног имунитета, што се може постићи искључиво вакцинацијом грађана. Ове године, обухват вакцинације је висок, изнад 95 процената. Вакцину могу примити искључиво здраве особе, под условом да у наредне две недеље не буду у контакту са пацијентима за које се сумња да имају грип или су оболеле од грипа. Вакцина почиње да делује након две седмице. Што је већи број вакцинисаних, то је мања могућност трансмисије вируса са једне особе на другу. Препоручује се вакцинација особа старијих од 65 година, хроничних болесника , гојазних особа и трудница, рекла је др Јоковић Костић.

            Грип или прехлада

Симптоми код класичног грипа наступају нагло, за неколико сати, са високом температуром, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима и јаком изнемоглошћу. Главна разлика између грипа и прехладе ,осим у узрочницима,  лежи у интензитету болести. Грип или инфлуенца је акутна болест дисајног система изазвана вирусима инфлуенце типа А, Б, а ређе и типа Ц. Симптоми грипа су слични симптомима прехладе, само што су израженији и дуже трају.

Др Јоковић Костић  истиче да треба избегавати задржавање у затвореним просторијама јер сув ваздух исушује слузокожу и тиме омогућава лакши улазак вируса у тело. Паметно је избегавати и просторије у којима је много људи, јер постоји већа вероватноћа да је неко од њих већ болестан.

-Првенствено морамо да пазимо на то да одржавамо добру физичку кондицију и имамо уравнотежену исхрану, као и да довољно спавамо и одмарамо се, јер само тако ће наш имуни систем бити снажан и суочаваће се са свим вирусима и бактеријама који нам прете. Изузетно је битно редовно прање рука, лична хигијена , адекватно облачење и редовно проветравање просторија, препоручује др Јоковић Костић.

 

 

И.Р.