2017-08-29T08:44:48+02:00 29. августа, 2017. 08:44 |

„ГВАРДИА“ УОЧИ СУТРАШЊЕГ НАСТУПА: Концерт у духу светских музичких манира

3      Једна у низу пратећих манифестација која ће обогатити 54. Љубичевске коњичке игре је и целовечерњи концерт пожаревачког Симфонијског оркестра „Гвардиа“. На идеју да иницира реактивацију Оркестра „Гвардиа“ – некадашњег првог професионалног оркестра у Србији основаног 1831. године у Пожаревцу који функционише при Центру за културу, дошла је Теодора Димитријевић, наставник виолине у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу.

После једне од напорних проба, срели смо се са Теодором и као  уметничког руководиоца „Гвардие“ питали како теку последње припеме за сутрашњи целовечерњи концерт.

Teodora Dimitrijevic– Када је о пробама реч, ових дана их имамo скоро свако вече. У просторијама Центра за културу проводимо 3 до 4 сата како би се што боље припремили за наступ, каже Теодора. – Истичем да  ће подмладак оркестра имати сјајну прилику да на овом концерту ради са Стефаном Зекићем, реномираним диригентом Народног позоришта у Београду који поред дириговања има више својих подсастава и огромно искуство, што ће нашим члановима дати велики подстицај и омогућити да осете бројне тајне и вештине музицирања.

              Како оцењујете то да је Град сврстао прогарам „Гвардие“ у део пратећих манифестација овогодишњих Љубичевских игара?

– Очигледно да су организатори препознали квалитет „Гвардие“ и то да је овде народ жељан квалитетне музике која их подсећа на отворене концерте симфонијских оркестара у иностранству који су тамо веома чести. Сјајно је и то што ћемо раме уз раме наступати са музичким звездама како је то било и прошле године, али не са једном тачком, већ – целовечерњим концертом. Самим тим, оркестар наставља да функционише при Центру за културу Пожаревац, спремајући нове пројекте, концерте, отворене пробе за најмлађе, закључује Теодора.

Значајно је поменути да ће целовечерњи наступ Симфонијског оркестра „Гвардиа“  чинити од Штраусових,  преко филмских музичких дела, све до сплета српских песама, док ће се као солисти појавити Марија Цакић (клавир), Марија Милић и Нора Стошић (флаута) , Марта Благојевић (сопран), Никола Микић (баритон), Предраг Пауновић (саксофон), Саша Стојановић (бубањ),  Александра Јовић (мандолина), али и наша саговорница Теодора Димитријевић (мецосопран).

Шта ће конкретно бити на репертоару, сачуваћемо као тајну за све оне који сутра у 21,00 сат буду на главном градском тргу, а по закључку потписника ових редова – биће ово својеврстан спектакл за свачији музички укус и све генерације!

В.Винкић

Фото: Ж.Антић