Планирање породице је један од важних момената сваког пара. Мотиви за родитељство јављају се врло често и пре самог зачећа, а процес везивања родитеља за новорођенче почиње много пре порођаја.

Од тренутка када сазнају за зачеће, будући родитељи пролазе кроз карактеристичне стадијуме којима се припремају за родитељство. У том смислу је значајна подршка коју пружа Школа родитељства пожаревачког Дома здравља, у оквиру које са патронажним сестрама, високим медицинским сестрама Славицом Здравковић, Сањом Николић и Славицом Николић разговарамо о хигијена и неговању новорођенчета.

ПРВИ ДАН У КУЋИ

 

– Улога родитеља је да деци пруже стабилност, сигурност и подршку, али и добар основ за индивидуалност и осамостаљење. Још током трудноће, мајка и фетус успостављају специфичан систем комуникације. Фетус памти ритам мајчиног срца и мајчин глас. Због тога беба након рођења реагује умиривањем на звуке откуцаја мајчиног срца и гласа. Дете својим доласком на свет мења партнерске односе својих родитеља где они сада на прво место стављају своју улогу родитеља, наглашавају наше саговорнице и настављају:

– Још пре поласка у породилиште, кроз Школу родитељства и од патронажне сестре трудница ће добити потребне информације о томе шта све спремити за породилиште, а шта спремити у кући за долазак новорођенчета. Тиме се смањује осећај страха и трудница осећа подршку околине и друштва.

– Неопходно је набавити опрему за новорођенче која ће бити у адекватно припремљеној просторији. Соба треба да је светла и пространа, загрејана на одговарајућој температури. Од опреме битан је креветац са тврдим душеком, кадица, тетра пеленe не више од 10, шведске пелене не више од 5, пелене за једнократну употребу, памучни бодићи и бенкице са копчањем око врата, оделце, капица, беби пешкир. За негу тела беби сапун, беби крема за негу коже и сет за обраду пупка (повидон јод, стерилни штапићи и стерилне компресе 5х5 cm)

У Школи родитељства добиће савете у вези са исхраном, физиологијом трудноће, физичким активностима, личној и општој хигијени и припреми груди за подој.

Иначе, по доласку маме и бебе кући патронажна сестра телефоном најављује посету породиљи и даје савете. У првој патронажној посети, породиљи и новорођенчету сестра најпре узима податке из отпусне листе и сагледава опште стање породиље и новорођенчета.

ТЕХНИКА ПОДОЈА

 

Посебан значај придаје се техници подоја, одговарајућем положају при подоју, као и измлазању у превенцији мастита, неговању дојки и брадавица.

Патронажне сестре наглашавају да је најбитније да лактација буде успостављена за неколико дана подојима на захтев и правилним хигијенско – дијететским режимом. Породиљи се саветује да бебу стави на подој на сваки захтев без ограничавања дужине подоја зато што се тиме стимулише лактација – поготово код прворотке.  

– Мајка треба да пронађе миран и конфоран кутак где може да доји бебу без узнемиравања. Подој може бити и у седећем и у лежећем положају, у зависности од стања после порођаја. Не треба бити обесхрабрен ако се не уради добро из првог пута, патронажна сестра је увек ту да помогне у почетку и пружи подршку како би породиља била смирена. Сваки пут кад мајка доји бебу пружа јој конфор и осећај блискости који се памти целог живота. Мајчино млеко је једино које је беби потребно у првих шест месеци, истичу наше саговорнице, патронажне сестре, високе медицинске сестре Славица Здравковић, Сања Николић и Славица Николић.

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.

Share.

Comments are closed.

Skip to content