2020-03-26T18:43:31+01:00 26. марта, 2020. 18:43 |

Хладноћа нанела штету воћу

Ове године вегетацијски период почео је раније због топлог времена. Први пупољци су већ кренили, међутим захлађење које је у последњих неколико дана захватило већину делова Србије утицало је негативно на поједине воћне врсте. Према речима Александра Стојановића, дипломираног инжењера пољопривреде у ПССС Пожаревац највећу штету претрпеле су кајсија, брескa и трешњa и то у ноћи између 22. и 23. марта.

 -Пољопривредници су дали све од себе у борби против мраза. Користили су анти фрост системе, а они који их не поседују палили су бале сламе. Овај хладан талас је био најављиван, тако да су многи били спремни. Сад је сувишно било шта саветовати, шта је успело да се сачува, сачувало се. Добро је што температура није свуда пала испод нуле, па је на појединим парцелама, где је микроклимат повољнији због експозиције терена род сачуван. На срећу, јабука и вишња нису претрпеле значајније штете и да би се воћњак заштитио од мраза потребно га је одржавати у доброј кондицији и на време применити све агротехничке мере. У директне мере заштите спадају орошавање и температурна инверзија, истиче Стојановић.

            Такође, увођење полицијског часа  због пандемије корона вируса отежава рад у воћњацима. Наиме, воћари су у обавези да се пријаве 48 сати пре одласка у воћњак, што често није могуће предвидети због временских прилика. Број телефона за добијање радног налога у време полицијског часа за Браничевски округ је 064/88 –18-486 или на интернет адреси Министарства пољопривреде http://agromere.registar –uzb.rs/

                                                                                                                      Д.Д.