На Петнаестом Етно сајму хране и пиће одржаном у Београду  излагачи су били и произвођачи из општине Жагубица.  Тим који је имао десет излагача представио је своје аутентичне производе на најпознатијој манифестацији ове врсте на Балкану.

Општина Жагубица имала је свој штанд у оквиру Регионалне коморе Пожаревац.

Ово поднебље пружа изванредне могућности за производњу органске хране и пића и последњих година и произвођачи настоје да упознају купце широм Србије о њима. Многи од тих производа добили су већ ознаку робна марка Србије.

Радиша Милошевић, руководилац Одељења за привреду и економски развој општине Жагубица је на Етно сајму хране и пића у Београду између осталог, изјавио:

-Циљ нам је да подржимо наше произвођаче који су углавном породични и по обиму мали. Такође, желимо да пружимо подршку женском предузетништву. За њих је прилика да на оваквом догађају промовишу своју малу производњу и своје производе са жељом да једног дана буду у могућности да са већом палетом производа наступају на овом и другим сајмовима у земљи, али и иностранству.

Хомољски произвођачи желе највише да привуку пажњу органском биљним и сточарским производима који носе ознаку здраво и природно.

Све што је изложено на Етно сајму у Београду је стопроцентно природно, рекао је Милошвић и додао:

-То су пре свега производи од млека, познати хомољски овчији и крављи сир, јогурт, павлака, ту је и палета производа од воћа, разни џемови, сокови и алкохолна пића, ракије.

Хомољски багремов мед са ознаком географског порекла је један од производа који и даље привлаче највећу пажњу.

Share.

Comments are closed.

Skip to content