У Крепољину је крајем октобра одржана дводневна манифестација ,,Дани гљива и биља Хомоља“. На седамнаестом окупљању гљивара из целе Србије у Крепољину било је преко 200 учесника, углавном младих – ученика основних школе али и љубитеља природе. Осим мештана Крепољина учествовали су и гљивари из Пожаревца, Петровца на Млави, Костолца и Крагујевца као и представници других миколошких друштава и удружења из Србије. Све групе су на терену имале водиче и након окупљања у дворишту Основне школе кренуле у потрагу и брање на падине хомољских обронака.

Организатор манифестације је било еколошко друштво “Студенац” из Крепољина, а покровитељ општина Жагубица. Председник Еколошког друштва „Студенац“ Владан Милошевић и наставница биологије у ОШ „Јован Шербановић“ Микица Петровић окарактерисали су бербу као богату, а учеснике мотивисаним. После сакупљања природног богатства са Хомоља, организована је изложба прикупљених плодова. Било је и продајних штандова и производи од биља и гљиве су могле да се купе. Поред тога, представљена је и изложба фотографија и других јесењих плодова.

Миколошко – гљиварски савез Србије у Крепољину је представљао председник Зоран Јеленковић који је рекао да посебно радује интересовање младих за природу. На манифестацији „Дани гљива и биља“ проглашене су најбогатије корпице, најлепши аранжмани, највреднији сакупљачи гљива и биља. Њима су уручене захвалнице. За учеснике су организоване и радионице, односно обуке за препознавање различитих врста гљива, јестивих и отровних. На овом подручју их, како је рекао Владан Милошевић, преко 40 врста.

Share.

Comments are closed.

Skip to content