Четири дана Кучевом су се ориле песме, развијала давно настала кола и игре, бројне просторе красиле су изложбе, промоције, али и сећања.

Од 29. маја до 1. јуна, Смотра народног стваралаштва „Хомољски мотиви“, по 56. пут, окупила је више од хиљаду чувара културне традиције из десетине градова и насеља широм Србије, Републике Српске, али и Италије, Аустрије, Малте, а међу гостима били су и високи државни представници, амбасадори и представници великих компанија.

Ненад Микић

Након дефилеа учесника централним кучевачким улицама, на платоу пред Центром за културу „Драган Кецман“, у суботу, 1. јуна, приређен је централни догађај, концерт народних уметника. Према деценијској традицији учеснике и госте поздравио је Врховни пастир, драмски уметник Лепомир Ивковић.

НАРОДНИ ПОСЛАНИК ДР ИВАН РАЈИЧИЋ:

Љубав и вера чувају Мотиве

Иван Рајичић

О значају манифестације говорио је и народни посланик др Иван Рајичић. Манифестација је својим садржајем и дометом превазишла Кучево, те је завредела и национални епитет.

  •  Наша традиционална манифестација Хомољски мотиви јесте започела пре 56 година, али је протоком времена она постала ванвременска одредница, као симбол одрживости нашег културног наслеђа и традиције. Као што је некада давно рекао Винстон Черчил: „Да би човек остао исти, мора непрекидно да се мења“. Тако и ми из године у годину покушавамо, да поштујући све оно што су наши уважени преци усадили у ову манифестацију, додамо нешто ново, иновативно, али само у сврху стварање нове вредности. У савременом друштву, са брзим протоком информација, заокупити нечију пажњу, могуће је једино квалитетним садржајем који ће људи разумети и прихватити. Зато и ми покушавамо да из године у годину додамо нове украсе који ће оплеменити манифестацију. Жеља нам је да, пре свега нашој деци усадимо љубав и веру у очување народне традиције, а та деца ће бити јак корен и неће дозволити да се наше прелепо дрво које се зове Хомољски мотиви ишчупа из срца и душе наше општине Кучево, рекао је Рајичић и пожелео да се увећа број учесника из дијаспоре.

ОЧУВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ

Смотру је отворио председник општине Кучево Ненад Микић истакавши да је ово идеална прилика да се подсетимо колико дуго манифестација опстаје у неговању традиционалних вредности Кучева и Хомоља.

  •  Далеке 1968. године локални ентузијасти изнедрили су идеју да богатсво народних обичаја, игре, песме и народних ношњи прикажу и сачувају од заборава, ту у нашем Кучеву. Сада, моја генерација са поносом снажно чува корене и традицију са намером да наставимо деловање и будемо стожер будућих идеја које ће заинтересовати нове генерације да наставе, а истовремено оплемене манифестацију. Хомољски мотиви трају више од пет деценија, приближавамо се јубиларној 60. години трајања, уз два висока признања која смо добили, „Вукову награду“ и „Туристички цвет“. Све ово представља истовремено и част и одговорност за све нас који данас стојимо испред вас. Наша манифестација је остала јединствена и по квалитету и по броју учесника. Овде, на овој позорници је цела Србија. Када би сво ово време сабрали бројеве учесника, извођача, којих никада није мање од 800 одраслих и преко 300 малишана, било би вишегодишњег посла за хроничаре Хомољских мотива да испуне енциклопедије народног стваралаштва, рекао је Микић.

Хомољски мотиви су током година неговали и сачували древне народне игре, певање хомољских пастирица, древне инструменте, као и играње на штулама, плес Русаљки и ритуал падања у транс. Ту су и предивне народне ношње, зобун, тканице, чарапе, сукње, шукуре, кецеље, прслуци, мараме, везене кошуље и огромне хомољске шубаре. Једном речју раскош, али и културно богатсво, рекао је Микић истакавши да му је част и задовољство што отвара ову манифестацију и обећава да ће Хомољски мотиви и у наредним годинама сачувати своју оригиналност и масовност и да ће учинити све да буду још лепши и разигранији.

Врвело је од јутарњих часова током централног дана 56. Смотре народног стваралаштва „Хомољски мотиви“. Уз велики народни вашар крај реке Пек и демонстрацију старог начина испирања злата, до продајне изложбе сира и меда. Такође, приређен је и базар, продајна изложна народног рукотвора, меда, локалних гастрономских специјалитета и пољопривредних производа.

По приређеном концерту народних уметника и окончању званичног дела 56. “Хомољских мотива”, на позорници пред Центром за културу „Драган Кецман“ одржан је концерт Неде Украден, чиме је званично и затворена овогодишња манифестација.

Смотру „Хомољски мотиви“ у организацији Центра закултуру „Драган Кецман“ као покровитељи подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Општина Кучево, кao и Туристичка организација Кучево, дајући велики допринос реализацији програма.

И. Р.

Share.
Leave A Reply

Skip to content