2019-11-04T12:37:15+01:00 4. новембра, 2019. 12:24 |

Хор Пожаревачке гимназије: Врхунским гласовима до бронзе у Прагу

Интернационални хорски фестивал „Praga Cantat“ донео је високо признање ученицама Пожаревачке гимназије. Наиме, хор ове пожаревачке образовне институције освојио је бронзану медаљу, и тако се сврстао у ред врхунских хорова овенчаних признањем на фестивалу који већ 33 године окупља музичке ствараоце широм света.

Хорови су се такмичили у  6 категорија са обавезном композицијом и тако себи обезбедили учешће за Grand Prix. У категорији женских хорова, иако најмлађе, ученице Пожаревачке гимназије су се сјајно представиле. У  веома јакој конкуренцији, уз хор Gratia Католичког Универзитета из Индонезије које је освојио  специјалну награду,  хор Noktirne из Летоније који је освојио сребрну и хор  Ihos из Берлина који је освојио златну медаљу, ученице Пожаревачке гимназије освојиле су бронзану медаљу, и тако на  у најбољем светлу представиле своју школу, град и државу.

Ове године фестивал је угостио 22 хора из 15 земаља (Белгија, Хрватска, Чешка, Финска, Немачка, Мађарска, Индонезија, Италија, Летонија, Литванија, Словачка, Словенија, Швајцарска, Украјина и Србија,) а нашу земљу је представљао хор Ансамбла Пожаревачке гимназије. Умеће и квалитет извођења пратио је жири сачињен од еминентних интернационалних диригената, угледних музичких педагога односно професора из Италије, Словачке и Чешке.