2017-12-02T22:42:59+01:00 1. децембра, 2017. 09:59 |

Хранљива вредност вина

Вино је пиће, храна, познати антисептик, алкохолно пиће произведено ферментацијом једне или више сорти грожђа. Вино садржи шећере, органске киселине, глицерол, протеине, танин и витамине, тако да хранљива вредност износи 600 – 700 калорија на литар вина.

Једно од најзаслужнијих органских једињења у вину које му даје особине антиоксиданса организма јесте расвератрол. Ово једињење смањује ризик од кардиоваскуларних обољења, тако што делује на саме ћелије, тј.спречава њихово пропадање услед процеса оксидације у организму. Успорава згрушавање крви и на тај начин обезбеђује се боља проходност артерија и смањује ризик од болести срца. Битно је нагласити да бела вина не садрже расвератрол, јер се он налази у покожици искључиво бобица црног грожђа.

Од витамина присутни су витамин А, Ц  и витамини Б комплекса, који се негубе старењем вина. Употреба вина такође смањује могућност настанка карцинома, снижава крвни притисак и уништава слободне радикале.

Вино олакшава процесе варења, јер има ниску pH вредност, око 3, што знатно убрзава разградњу беланчевина и олакшава рад желуцу. Утврђено је да вино поседује антитоксично дејство, јер токсичне материје се  везују за поједине органске киселине вина причему прелазе у растворљив облик и као такве се избацују из организма. Вино се пије гутљај по гутљај током оброка и не би требало да представља извор енергије з аорганизам, али је препоручљиво попити једну до две чаше вина дневно са просечном активношћу током дана. „Вино је добар слуга, али је зао господар”, како у свему тако и у вину треба имати меру, јер прекомерне количине вина доводе у први план његове негативне особине по здравље људи.

 Ђорђевић Ана, дипл.инг. прехрамбене технологије