Од Министарства привреде шест милиона за путну инфраструктуру

Из програма Министарства привреде Владе Републике Србије за подршку унапређења локалне и регионалне инфраструктуре чији је назив „Градимо заједно“, Општини Петровац на Млави одобрено је 6,14 милиона динара.

Министарство је по пројектима Општине Петровац на Млави који су прихваћени одобрило половину суме. Другу половину до 12,3 милиона динара обезбеђује сама локална самоуправа. Од ових средстава у 2019. години радиће се санација и адаптација по пројекту „Пут за Зукву“. Ново рухо добиће и сам центар Петровца на Млави. Наиме, део средстава искористиће се за санирање и адаптацију пешачких стаза и зелених површина у Улици Српских владара.

Пешачке стазе, односно тротоари дуж обе стране Улице Срспких владара радиће се од маркета „Грин“ до кружног тока којим је у регулисан саобраћај на улазу у град. Такође, у том потезу подићи ће се нове зелене површине. Планирано је да радови на уређењу тротоара почну на пролеће ове године.

Одлуку о расподели и коришћењу средстава за подршку унапређења локалне и регионалне инфраструктуре „Градимо заједно“ потписао је министар привреде Горан Кнежевић 3. јануара. Реч је о неискоришћеним средствима која су одлуком преусмерена на 25 пројеката локалних самоуправа у Србији.


Академија у част српског просветитеља

У Народној библиотеци „Ђура Јакшић“ у Петровцу на Млави, поводом Савиндана, организована је свечана академија на којој су о лику и делу Светог Саве, великог српског просветитеља говорили Јадранка Грбиновић, директорка библиотеке и протојереј Миленко Лакић, парох петровачке цркве. Свечаност је, иначе, започела Светосавском химном  коју је извео Дечији хор цркве„Светог Вазнесења“под диригентском палицом професорке Биљане Ђорић.Своје стихове о Растку Немањићу читао је Раде М.Обрадовић, док је у музичком делу свечаности наступила Сташа Станојловић на гитари. У програму су још учествовали Ивана Перић и Тодор Стојановић, ученици нижих разреда основне школекоји су беседили легенде о Светом Сави и Владимир Вујовић, ученик који је читао песму Раше Перића. Свој деци, учесницима програма, светосавске пакетиће које су обезбедили Коло српских сестара и петровачка цркве, уручила је председница Кола Љиљана Мичић.


ОДРЖАНА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

Обезбеђење земљишта за Трансфер станицу

          Стварање предуслова за изградња трансфер станице у Петровцу којом би се решили проблеми везани за одлагање смећа, најважнија је тема којом су се на седници Општинског већа одржаној последњег дана јануара бавили њени чланови. По речима председника Општине Душка Нединића Веће је донело одлуку о учешћу на јавном надметању за земљиште близу депоније потребно за изградњу Трансфер станице. Утврђена је почетна цена од 50 хиљада динара, сагласност за учешће на надметању дата је јавном правобраниоцу.

        На конференцији за медије сазваној након одржане седници Већа, председник Душко  Нединић је рекао:

        „Прошла година је за нашу Општину била једна од најуспешнијих ако не и најуспешнија у историји Петровца по приливу инвестиција  и ономе што је урађено, саграђено и реконструисано, а моја је жеља је  да ова 2019. буде још боља због чега смо кренули пуном паром. На данашњој седници усвојили смо нацрт одлуке о покретању поступка прибављања непокретности у јавној својини непосредном погодбом у складу са урбанистичким пројектом „Прокино сокаче“ усвојеним од стране Скупштине општине још 2002. године. Овом одуком обавезали  смо  се даправично обештетимо грађане  у „Прокином сокачету“ чији се делови приватне својине користе као улица преко које се  обавља путнички и пешачки саобраћај, а једним делом трасе, пролазе надземни електро и ТТ водови, канализационе и водоводне инсталације. Сматрамо да ово неће утицати на буџет Општине у смислу да не наставимо да даље градимо и инвестирамо обзиром на односе са Београдом и имајући у виду прилив средстава из Владе Србије, односно министарстава, Канцеларије за јавна улагања…Поменућу и то да смо на овој седници усвојили и закључке са седнице Савета за безбедност саобраћаја на путевима који се односе на уређење критичних тачака, односно оних делова саобраћајница на којима се највише дешавају  саобраћајне незгоде, а једна од тих тачака је и раскрсница пута за Кнежицу и Улице Петра Добрњца, рекао је Нединић.

            На Већу јеусвојен је и нацрт развојног плана мреже јавних основних школа  на територији општине којом се задржава постојећа школска мрежа. Председник је подсетио да одмиче прича о надградњи вртића у Петровцу за који је урађен пројекат са грађевинском дозволом и сада предстоји активност на обезбеђивању средстава. При крају је израда документације за изградњу новог Центра за социјални  рад, атренутно најактуелнија инвестиција је реконструкција моста код болнице након чијег завршетка су извесни радови на изградњи потпуно новог моста „Код Кошуте“.

Share.

Comments are closed.

Skip to content