НА СЕДНИЦИ ВЕЋА

                   О  реконструкција моста и санацији водотока               

           Од укупно 28 тачака дневног реда колико се нашло пред члановима  Општинског већа Петровца на заседању прошле  недеље, 20 се односило на стварање услова за несметано извођење радова Водопривреде ДОО из Пожаревца. Реч је о давању на привремено коришћење земљишта у државној својини ради радова на санацији водотокова. Председавајући седницом Душко Нединић објаснио је да је у току реконструкција водотока првог реда на подручју Бусура у вредности око милион евра које је обезбедила Влада Србије преко Канцеларије за јавна улагања.

    Шест пута више пожара

             Са седнице Већа председник Нединић упутио је апел грађанима да на својим њивама не пале стрњику. У досадашњим пожарима изазваним на овај начин били су угрожени не само животи оних који су палили стрњишта  већ и безбедност осталих мештана. У односу на прошлу годину, у задњих месец дана на територији Општине догодило се шест пута више пожара.

         „Из  истог извора је још милион евра добијених за уређење водотокова другог реда где је приоритет заштита Буровца и самог града. Реч је о извођењу санационих радова у циљу заштите насеља Петровац на Млави и Буровац. Уступањем земљишта на привремено коришћење Водопривреди створили смо претпоставке за неометано обављање ових радова, рекао је председник Нединић додајући да су од Владе Србије преко Канцеларије за  јавна улагања, петровачкој Општини  пристигла средства и за реконструкцију главног моста код Болнице, којом ће се истовремено решавати и питање саобраћајне раскрснице. Тендер за ове радове је расписан, очекује се да извођач буде уведен у посао у наредних 15 дана, рекао је Нединић и замолио  грађане Петровца да у периоду реконструкције моста имају разумевања за проблеме који ће се  појавити у саобраћају.


Венци на спомен обележја у Каменову и Рашанцу

        Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар свечано је обележен и у Општини Петровац на Млави. У присуству представника Општине на челу са Гораном Ристићем, замеником председника и Миланчетом Аћимовићем, председником Скупштине општине, затим народног посланика Милетића Михајловића, помоћника председника Саше Живојиновића, Бориса Гвоздића и Добрице Милосављевића, председника Националног савета Влаха Радише Драгојевића, председника борачке организације Аце Животића, председника Удружења потомака ратника Радише Стојановића и председника Месне заједнице Рашанац Бобана Милојковића, одржане су свечаности крај спомен обележја у Рашанцу и Каменову. Венце су положиле делегације локалне самоуправе, борачке организације, Удружења ратника у Првом светском рату, ратних војних инвалида и месних заједница.


Пријем за ватрогасце-спасиоце

         Осми новембар, Дан заштите од пожара, у Петровцу је обележен свечаним пријемом припадника Ватрогасно – спасилачке јединице и проглашењем Ивице Ивановића за најуспешнијег ватрогасца у овој години на подручју Општине. Домаћин слављеницима био је заменик председника Општине Горан Ристић, који је, честитајући празник овим храбрим људима обећао даљу сарадњу и подршку од стране локалне самоуправе. Он је такође апеловао на грађане да не пале ватру на отвореном простору и навео да је ово године регистровано знатно више пожара чији су узроци управо паљење ватре на отвореном.

        Пријему је присуствовао и др Горан Ђорђевић, начелник Сектора за ванредне ситуације који је истакао добру сарадњу локалне самоуправе  и Ватрогасно – спасилачке јединице у Петровцу на Млави.


Изложба  завичајног сликара Бранка Лукића

         До 29. новембра у галерији Завичајног музеја У Петровцу сваког радног дана биће отворена изложба слика Бранка Лукића, завичајног сликара. Изложбу су отворили  председник Општине Душко Нединић и директорка Завичајног музеја Жаклина Перић, а о ликовном стваралаштву Лукића говорили су Милица Илић, кустос петровачког музеја , аутор изложбе и селектор радова.

           Изложен је 31 рад из Лукићевог  широког стваралачког опуса,  којима он потврђује своју верност неоекспресионизму и акционом сликарству. Свака његова слика јединствено је уметничко дело  које изазива личну реакцију посматрача на акцију експлозије боја и потеза. За њега се може рећи да дуже од десет година платно доживљава као површину по којој разлива боје, размазује их, накапава у одређеном ритму,  брзо и енергично, али врло осмишљено, са циљем да постигне одређене  асоцијације,  кроз условно речено, случајне облике.

            Као сликар Лукић је познат Петровчанима са неколико групних изложби Удружења ликовних уметника Петровца, а на позив Завичајног музеја овога пута представио се првом самосталном изложбеном поставком.

Share.

Comments are closed.

Skip to content