СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

 Неопходна боља информисаност произвођача        

           У циљу веће производње у пољопривреди и богатијих приноса, већина општина у Браничевског округу, из свог буџета, а уз подршку Министарства за пољопривреду, током последњих година знатна средства опредељује за субвенције односно подстицаје у овој грани. Пракса је, међутим показала да се сва планирана средства за те намене у великом броју локалних средина, не искористе  до краја календарске године. Један од разлога је и слаба информисаност пољопривредника.

          У петровачкој општини је Тим који ради на програмима развоја пољопривреде одлучио да нешто промени у овој активности не само кадровским изменана на челу Комисије за спровођење програма субвенција у наредној години већ и суштинским односом према подстицајној политици.

          По речима председника Скупштине општине Миланчета Аћимовића, Општина је у овој години расписала два конкурс за доделу средстава  регистрованим  пољопривредним домаћинствима. Први који истиче 20. новембра односи се на бесповратна средства за набавку ђубрива КАН  за која су могла да се пријаве пољопривредници који се баве воћарством.  Други јавни позив, који је трајао до 12. новембра, односио се на добијање неповратних средстава, по 500 хиљада динара, за физичку имовину у воћарству.

          Из Општинске управе Петровца ових дана упућен  је позив удружењима која се баве припремањем етно хране и произвођачима ракије и вина да се пријаве за учешће на Сајму етно хране и пића који се од 21. до 24. новембра одржава у Београду. Општина ће у складу са заинтересованошћу учесника, обезбедити превоз на Сајам и место на штанду Браничевског округа.


 У ГАЛЕРИЈИ  „КРУГ“

                         Прва самостална изложба Данила Радојковића

       У Галерији „Круг“ у Петровцу на Млави свечано је отворена прва самостална изложба слика професора Данила Радојковића, дугогодишњег члана Удружења ликовних уметника Петровац.

       Данило Радојковић је рођен 1960. године у Везичеву, oпштина Петровац на Млави. Дипломирао је на групи за југословенску и светску књижевност Филолошког факултета у Београду. Поред сликарства бави се и писањем. Приредио је за штампу књигу приповедака Србољуба Митића под називом „Јака крв“, објавио је збирку песама „Човеково питање“ и књигу књижевно-критичких текстова „Предели књижевности и уметности“. Излагао је на групним изложбама УЛУП-а. Иначе, ради као професор књижевности у Средњој школи „Младост“ у Петровцу на Млави.

       У препуној Галерији  посетиоце је на почетку поздравио секретар УЛУП-а, дипломирани сликар Драган Милосављевић, а потом је глумица, првакиња Народног позоришта из Новог Сада, Верици Милошевић казивала песму „Сликар“, петровачког песника Раше Перића. У програму је учествовала и ученица СШ „Младост“ из Петровца, Анђела Николић, са одломцима из рецензије књиге „Одлазак на острво Арт“ Зорана Богићевића, а коју је написао Данило Радојковић. О изложби су говорили историчар уметности Дарко Стокић и председник Општине Душко Нединић, који је изложбу отворио. На топлом пријему и посети Петровчанима се на крају захвалио аутор изложбе.

       Овај културни догађај у Петровцу музиком је оплеменио гитариста Саша Душановић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content