2018-08-28T12:35:46+02:00 28. августа, 2018. 12:35 |

Хроника Општине Велико Градиште

ПОЧЕО „СИЛАФЕСТ“

Јубилеј  еко – филма

У недељу, 26. августа почео је 10. Филмски фестивал “Силафест“ у Великом Градишту. Ова јединствена еколошко-туристичка манифестација на нашим просторима окупиће десетине режисера, продуцената и других твораца туристичких и еколошких филмова из читавог света који су се нашли у ужем избору за фестивалске награде. Наиме, од 180 пристиглих филмова комисија је одлучила да жирију и фестивалској публици прикаже 72 најбоља остварења. „Силафест“ је део ланца филмских фестивала CIFFT који под патронатом Светске туристичке организације окупља најбоље фестивале ове врсте филмова у свету.  Изузетан значај овогодишњем фестивалу даће и енглески филмски стваралац Артур Колин, који је уједно и председник жирија. Радио је са највећим светским именима, од Кјубрика, преко Дејвида Лина до Ридлија Скота. Оснивач је и власник чувене компаније за филмске ефекте “Dream factory”. Шест филмова на којима је радио је номиновано или добило Оскара.

Пројекције филмова  одржавају се у градском парку на обали Дунава, на Сребрном језеру и  у караван-сарају Рамске тврђаве, са почетком у 20 часова, а Фест траје до 1. септембра.

Директни покровитељи “Силафеста“ су oпштина Велико Градиште, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Туристичка организација Србије, Висока туристичка школа струковних студија из Београда, Туристичка организација Велико Градиште и други.

 

„ПАСУЉИЈАДА“ У ВЕЛИКОМ ГРАДИШТУ

 Крчкао се „градиштанац“         

Тринаести пут по реду, традиционална кулинарска манифестација „Пасуљијада“, окупила је у Великом Градишту,  велики број врхунских кулинара и љубитеља домаће кухиње. У градском парку скувано је 138 котлића пасуља, а љубитељи ове гастрономске манифестације дошли су на такмичење у добром расположењу из свих крајева Србије.

Пасуљијаду је отворио начелник Округа Караш-Северин из Румуније, Матеј Лупу.

У оквиру Пасуљијаде изабрана је најлепша башта, најцветнији балкон, најлепше заједничко двориште и најбоље уређена јавна површина града.

Жири је за најбољу прогласио башту Жаклине Живојиновић, друго место припало је Славици Живковић, а треће место освојила је породица Станојевић. Најлепши балкон ове године имао је Властимир Симић. Најуређеније заједничко двориште имали су станари зграде Дунавке у улици Павла Савића, на челу са Његошом Брезом. Најбољу јавну површину уредила је стамбена заједница у улици Кнеза Лазара 43 код Комерцијалне банке на челу са Споменком Цокић.

У петак и суботу одржан је турнир у баскету 3 на 3. Екипе су се надметале за ласкаву титулу мајстора кошарке. Треће место освојила је екипа „Није Преша“ из Великог Градишта, друго место припало је екипи „Чикаго“ из Пожаревца, а шампионска екипа у баскету ове године била је „ДММУ“ из Великог Градишта.

У градском парку,  пре почетка кувања најпознатијег пасуља „градиштанца“ додељена је награда за најуређенију кухињу, штанд екипе Станоја Марковића из Десине.

Награђен је најоригиналнији назив екипе „За море је Грчка, ал је много лепше кад се пасуљ крчка“. Специјална награда додељена је за највеселији котлић Удружењу жена „Тополовчанке“.

У градском парку  крчкао се пасуљ коме су се сви посетиоци највише радовали јер су га дегустирали бесплатно. Пасуљ за народ кувала је војска Србије- пожаревачки Гарнизон. Заменик председника општине Слађан Марковић уручио је специјалну плакету старом воднику прве класе Милану Павловићу, за изузетно залагање и помоћ у организацији Пасуљијаде.

После тачно три сата од почетка кувања, донета је и одлука о најбољима. Жири, којим  је председавао  Зоран Алексић оцењивао је изглед пасуља, његов укус, густину, раскуваност и заљућеност.

Треће место освојио је пасуљ који је скувало Удружење жена „Тополовчанке“. Друго место освојио је Миланче Јонковић из Старог Костолца, а ове године најбољи познаваоц Градиштанца, врсни кулинар из Триброда Александар Рајчић, скувао је победнички пасуљ.

По завршетку кулинарског дела манифестацију, у препуном градском парку, затворио је концерт Снежане Бабић Снеки  и Немање Кујунџића, уз пратњу оркестра Синише Вићентијевића.