ПОМОЋ СТИГЛА ИЗ КАНАДЕ

Канадска компанија „Авала ресурс – Данди племенити метали“ испоручила је прву донацију у виду помоћи у намештају домаћинствима поплављеним 2. августа у Жагубици.

Нада Ивановић, менаџер за истражне просторе „Авала ресурс“, изјавила је да заједно са представницима компаније интензивно ради на доброј комуникацији са грађанством и локалном самоуправом у Жагубици око потребне помоћи.

-Реаговали смо одмах, како бисмо обезбедили воду, а потом по процени Комисије за деловање у ванредним условима, како су нам рекли, било је најпотребније да се обезбеде лежајеви. Одмах смо са Kомпанијом „Симпо“ ступили у контакт  и они су послали први контигент лежајева,  који су имали на лагеру, рекла је Нада Ивановић.

Предраг Ивковић, заменик председника Општине Жагубица изразио је захвалност свима, који добровољно помажу мештанима Жагубице да поново од почетка почну да куће своје домове.

-Захваљујем  Компанији „Авала ресурс – Данди племенити метали“ што су се одазвали и упутили помоћ, реч је о 50 кревета обезбеђених у фабрици „Симпо“.

Ивковић је упутио апел компанијама и предузетницима који су у могућности да помогну како би се последице од поплаве што пре санирале.

За помоћ су отворени посебни динарски и девизни жиро рачуни.

 

ВОЛОНТЕРИ ЦРВЕНОГ КРСТА У ЖАГУБИЦИ

Десетак дана након поплаве која је задесила грађане једног дела Жагубице, помоћ пристиже и даље са свих страна.  У суботу 11. августа, по други пут у неколико дана, пристигла је помоћ од Црвеног крста Србије.

За полављена домаћинства, како би се штета што пре санирала, допремљено је још 20 сушилица. У циљу сагледавања комплетне ситуације на терену и указивања подршке и помоћи, представници мобилно – техничких тимова Црвеног крста стигли  су из Краљева, Београда и Горњег Милановца.

Еколошка катастрофа у два рибњака

Поплава која је почетком августа задесила већи део Жагубице изливањем река Тиснице и Млаве направила је помор рибе и еколошку катастрофу у два велика рибњака. Поплава и наноси поморили су рибу у свих 39 базена „РМ Млава“ у Жагубици чија власница Радојка Миловановић процењује да је нанета штета од 300.000 евра. Испражњене базене са угинолом рибом као и поља где је бујица нанела пастрмке из рибњака, треба што пре дезинфиковати, речено је приликом обиласка Радише Милошевића из Општинског штаба за ванредне ситуације, Зорана Илића, директора Ветеринарске станице из Жагубице и Соње Пауновић, шефа Одсека ветеринарске инспекције Браничевског управног округа.

Поплавни талас изазвао је и помор рибе у рибњаку „Белосавац“ у Сувом Долу. Процењује се да је у овом рибњаку угинуло неколико тона рибе.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content