АСФАЛТИРА СЕ ПУТ ЛАЗНИЦА – ЖАГУБИЦА

После припреме трасе, пут Лазница – Жагубица преко Каменице је почео да се асфалтира у четвртак, 23. августа. Дужина деонице изности 5,2 километра. Средства су обезбедили Министарство привреде Републике Србије, Општина Жагубица и мештани Лазнице. Приликом обиласка ове деонице, заменик председника Општине Предраг Ивковић је рекао да је локална самоуправа прошле године пројектом аплицирала према Министарству које га је одобрило и након што је посао око јавне набавке завршен, кренуло се у реализацију. Асфалтирање пута, који ће повезивати мештане Лазнице, Каменице и Жагубице, треба да буде завршено за десетак дана.

Осим овог пута, у току су радови и на реконструкцији Дома културе у Лазници за коју средства, осим Општине, издваја и Министарство управе и локалне самоуправе. Предраг Ивковић је најавио значајну суму из буџета локалне самоуправе за изградњу, асфалтирање и санацију путева у наредној години. Наиме, за ове намене се планира око 100 милиона динара. Такође, наставиће се и са одржавањем атарских путева.

 

                                                  ЗАХВАЛНИ ЗА ПОМОЋ

Поплава која је првих дана августа погодила  Жагубицу, донела је грађанима пуно штете и посла око рашчишћавања, сушења и дезинфекције. Двадесетак дана након поплаве у Жагубици, људи се полако  опорављају колико то прилике дозвољавају, чисте дворишта, врше дезинфекцију стамбеног и помоћног простора, поправљају механизацију. Има и оних који од почетка граде јер је оно што су деценијама стицали однела бујица.

Помоћ пристиже са разних страна, из Црвеног крста, Војске Србије, мештана и комшија, запослених у Oпштинској управи, пријатеља  и родбине и многи других.

Руководство жагубичке општине улаже максималне напоре да грађанима омогући најосновније потребе како би могли да живе у прихватљивим условима. Помоћ за Жагубицу је стизала и из ресорних министарстава и oд људи добре воље спремних да помогну да се обезбеди све што је неопходно.

Мештани Жагубице чија су домаћинства поплављена, за сваку врсту помоћи могу да се обрате Штабу за ванрендне ситуације. Најтежи део посла око рашчишћавања муља и блата, које је вода у поплави нанела и напунила дворишта, стамбене и помоћне објекте,  завршен је, након чега је уследило сушење и дезинфекција. Помоћ житељима Жагубице је сада неопходна у опреми за домаћинства, јер су многа остала без намештаја и кућних апарата.

 

У КРЕПОЉИНУ:

Хуманитарни турнир за поплављене

У Крепољину је одржан турнир у малом фудбалу хуманитарног карактера. Организован је да би се прикупила помоћ грађанима Жагубице угроженим у поплави 2. августа.

Иницијатори и организатори овог спортског такмичења су Месна заједница „Горњак” Крепољин и Фудбалски клуб „Јасеновац”. Сва новчана средства намењена за награде победницима и пратеће трошкове које подразумева сама организација, усмерена су на жиро –  рачун за помоћ најугрожрнијим домаћинствима страдалим у поплави.

На Турниру је учествовало 10 екипа. Најуспешнији је био тим из Осанице. На друго место пласирала се екипа „Жика Бомба“ из Лазнице, а на треће фудбалски тим из Сувог Дола.

Организатори хуманитарног турнира у Крепољину апеловали су на све људе добре воље, привреднике и власнике фирми да новчано помогну породице чије су куће оштећене у поплави у Жагубици.

Share.

Comments are closed.

Skip to content