ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА РЕКАШ – ЖАГУБИЦА 

                                     О студији заштите од пожара

У оквиру пројекта прекограничне сарадње из програма ИПА ДВА Европске уније Рекаш – Жагубица „Ватрогасци и управљање у ванредним ситуацијама“ у циљу израде студије заштите од пожара и деловању у ванредним ситуацијама у општинама Рекаш и Жагубица, у овом румунском граду је организопвана тематска радионица на којој су представници две локалне заједнице са експертима у области противпожарне заштите  анализирали тренутно стање у овим областима.

На видео конференцији представљен је и Нацрт студије за општину Жагубица. Аутор студије, Михајло Радоњић предложио је и методе и начине даљег деловања. На конференцији су договорене и наредне активности које се односе на финализацију студије. Наредних месеци биће организована још једна тематска радионица.

Основни циљ овог пројекта који финасира Европска унија је да побољша и унапреди услове у обе прекограничне општине  за деловање у ванредним ситуацијама, оснажи локалне актере и допринесе ефикаснијем деловању у случају пожара што ће допринети смањењу штета проузрокованиих ватром. Кроз пројекат је предвиђена и набавка ватрогасних возила и оснивање добровољног ватрогасног друштва у Жагубици.

Иначе, реализација пројекта је започета је у јуну 2017. и трајаће до новембра 2018. године. Укупан буџет пројекта је је нешто већи од 1,4 милиона евра. Европска унија финасира пројекат са 1,2 милиона динара, а општине Рекаш у Румунији и Жагубица у Србији суфинансирају га са 212 хиљада евра.

 

„Бонима“ помаже поплављенима

Невреме које је 2. августа задесило Жагубицу и њене становнике није оставило равнодушним друге људе. Помоћ стиже са разних страна. После канадске компаније, „Авала ресурс“ која је у Жагубицу упутила лежајеве, помоћ је донела и фирма „Бонима“, произвођач намештаја из Пожаревца. Власник компаније „Бонима“, Бојан Симоновић, у присуству Предрага Ивковића, заменика председника Општине Жагубица, поделио је 20 ваучера грађанима Жагубице за куповину намештаја:

-Када сам први пут видео снимак поплаве у Жагубици који ми је изгледао као апокалипса, одлучио сам да помогнем. Данас смо донели 20 ваучера за куповину угаоних гарнитура у вредности од 700.000 динара, изјавио је Симоновић.

Иначе, ово није први пут да конпанија „Бонима“ и њен власник помажу људима у невољи. То се десило и пре пар година када су плављена села Набрђе и Маљуревац крај Пожаревца. Тада је поплављеним домаћинствима такође поклоњен неопходан намештај.

Мештани Жагубице у чије куће ће након поплаве стићи намештај захвалили су се дародавцу на помоћи која им је у овом тренутку, након оспособљавања стамбеног простора за живот, неопходна.

Share.

Comments are closed.

Skip to content