2017-03-29T11:16:44+02:00 29. марта, 2017. 11:16 |

Хроника Општине Жагубица

                                        Улица Цара Лазара у Крепољину у новом руху

7Руки коп“ и ЈКП „Белосавац“ извођачи су радова на реконструкцији Улице Цара Лазара у Крепољину. Радове је прошле недеље обишао заменик председника Општине Предраг Ивковић:

-До петка очекујемо постављање и другог слоја асфалта. Саобраћајна сигнализација и остали завршни радови биће изведени током викенда, рекао је Ивковић.

У Жагубици су, иначе ове године планиране обимне инвестиције што средствима локалне самоуправе, што уз подршку надлежних министарстава Републике. У Лазници је планирано уређење трга, у крепољинској школи реализација програма енергетске ефикасности, у већем броју општинских насеља биће изграђен гасовод…

Почела рестаурација чесме у Лазници

Поред седам заштићених споменика природе у Хомољу, бројни су и културно историјски споменици који сведоче о давним временима и важним датумима. Неки од њих ће у наредном периоду бити обновљени, захваљујући сарадњи локалне самоуправе и регионалног Завода за заштиту културно историјских споменика, чији су представници ових дана обишли почетне радове на рестаурацији једног од таквих објеката – Спомен чесме борцима палим у току I и II светског рата, која се налази у насељу Лазница.

Завршетак каптаже, коју изводи ЈП Белосавац“, а за коју је пројекат урадило ЈП за просторно планирање и развој Општине Жагубица, очекује се до краја марта, а онда ће се наставити са радовима на довођењу чесме у њено првобитно стање.

Ова чесма, као културно историјски споменик, подигнута је одмах после Другог светског рата, 1946. године у знак сећања на пале борце.

Поред спомен чесме, у Лазници постоји још једана вредна историјска знаменитост, реч је о спомен кући народног хероја Јована Шербановића чија би уређење такође било од изузетног значаја.