Драгана Ристић, Радмила Миловић, Александар Растовић и Драги Ивић

У Великој сали Центра за културу промовисано је капитално издање аутора Радмиле и почившег Милана Миловића „Хроника Пожаревачке гимназије 1862 – 2003“.  Реч је о делу којим је реконструисана прошлост ове образовне иституције, приказана садашњост и немерљив утицај на средину у којој је настала и у крајњој мери одшкринута врата њене будућности.

Уз ауторку Радмилу Миловић, о значају овог издања говорили су  Драгана Ристић Мишић професор историје и бивши ученик Гимназије, рецензент књиге професор доктор Александар Растовић као и Драги Ивић директор Центра за културу и некадашњи ученик и професор школе.

Гимназија у Пожаревцу,  као једна од најстаријих школа ове врсте у време оснивања  у тадашњој Србији имала је снажан утицај на развој школства, док су како професори тако и ученици представљали образовну и културну и авангарду која је поставила темеље бројним установама културе не само у Пожаревцу и Србији већ и шире. Говорећи о раду на књизи, посебно о њеном настанку, Радмила Миловић, некада професор историје  у Пожаревачкој гимназији, истакла је:

– Ја сам својевремено за недељник „Реч народа“ објављивала избор текстова из некадашњег листа „Грађанин“ о догађајима двадесетих година прошлог века, што је био подстицај да потом, у поводу сваке јубиларне годишњице Гимназије, за „Реч народа“ пишем серијале текстова о овој школи, догађајима и личностима везаним за њу. То је излазило и по неколико месеци у виду фељтона, што је и била основа за настанак књиге коју сам са супругом Миланом почела да припремам. После Миланове смрти,  мени је било потпуно јасно да та књига мора да буде објављена, у чему су ми огромну моралну подршку пружиле ћерке Сашка и Маја, истакла је Радмила Миловић.

На промоцији је истакнуто да су потписници овог обимног и вредног историјског дела које обухвата више од 1200 страница истражили и презентовали не само све важне догађаје који су обележили рад Пожаревачке гимназије и описали  услове у којима се радило и учило, већ и да су представили проблеме са којима су се професори и ученици временом  суочавали. Присутна публика имала је прилику да се упозна и са именима неколицине људи који су школовање започели у овој Гимназији а током каснијег периода постали  значајни и уважени у свету уметности, науке, књижевности, политике и пословне сфере како наше земље  тако и света.  У делу је истакнуто чак 256 имена знаменитих личности.

Књигу „Хроника Пожаревачке гимназије 1862-2003“ издала је београдска је „Орион Арт“ из Београда. Издање је штампано у сто нумерисаних примерака и представља изузетну историјску основу за научно истраживачки рад у будућности.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content