2021-07-09T14:11:30+02:00 9. јула, 2021. 12:21 |

Хуманитарна изложба Друштва Ром: За лечење деце

У Галерији савремене уметности Народног музеја у Пожаревцу у четвртак, 8. јула,  отворена је хуманитарна изложба слика „Све ми боје лепо стоје“ коју је организовало Удружење „Друштво Ром Костолац“. За изложбену поставку припремљено је 50 радова сликара, углавном чланова три костолачка ликовна удружења, „Спектар“, „Кевро“, „Арт“ и „Урбан дистрикт“ из Пожаревца. Ове слике настале су у оквиру пројекта „Све ми боје лепо стоје – промоција ромске културе у циљу сузбијања предрасуда и стереотипа“.

На отварању изложбе, због ограниченог простора, нису била изложена сва дела, али како је напоменуо Ћемаил Морина, током трајања, поставка ће бити мењана. Морина је у обраћању публици истакао:

-Кроз овај пројекат смо на један иновативан и креативан начин преко уметничких слика са мотивима који приказују живот Рома, њихову традицију и културу, чак и са мотивима који приказују највеће стереотипе о њима, утичемо на смањење предрасуда.

-Слике су на продају, додао је Морина и други циљ је формирање донаторског фонда за помоћ и подршку деци и младима у области образовања, културе, уметности, спорта…Ова изложба је хуманитарна и сматрамо да је сада приоритет сакупљање средстава за лечење шесторо малишана.

Преко Фондације „Буди хуман“ новац од продатих слика са ове изложбе биће уплаћен за лечење Дарије, Душана, Петре, Луке, Павла и Таре. Цена једне слике је 20.000 динара. а до почетка изложбе продате су две.

Виши кустос народног музеја у Пожаревцу, Марина Радосављевић, историчар уметности која је и званично отворила изложбу „Све ми боје лепо стоје“ је између осталог рекла да се ово уклапа у Стратегију развоја културе Републике Србије која је опредељена за очување културне разноликости као посебног богатства једне земље.

Уметници су на платна пренели традиционалну слику Рома представљајући их као свираче, забављаче, играче, људе слободног духа под отвореним небом. Фигуралне композиције и јарке боје су заступљене у већини дела, оценила је Радосављевић.

Пројекат „Све ми боје лепо стоје – промоција ромске културе у циљу сузбијања предрасуда и стереотипа“ је финансијски подржан од стране „Фондације за отворено друштво Србија“. На отварању изложбе, испред Градске општине Костолац у којој делује „Друштво Ром“ били су чланови Већа Маријана Божић и Бајрам Морина.