2021-01-18T10:10:20+01:00 18. јануара, 2021. 10:10 |

Хуманитарна свечаност у Љубичеву (Објављено 10.јануара 1995)

Први организовани дочек  Нове године у пожаревачком крају после ослобођења, о чему постоји забелешка, догодио се 1945. године. Не изневеравајући дотадашњу традицију дочек је организован 13. јануара, а  место  прославе било је Љубичево. Љубичевци су начули да се у целој земљи организују прославе у част Нове године са циљем прикупљања помоћи за обнову подручја и помоћ народу страдалом у рату.  Одлука је пала да се приход од улазница упути народу Црне Горе, Лике, Херцеговине, Босне, Далмације, Боке, Кордуне и Баније, који су доста допринели истеривању окупатора из земље, и у офанзивама тешко страдали, већина је остала без крова, а зиме су у тим пределима изузетно хладне и сурове. Није било хране… Народи са ослобођених територија се су тих поратних дана организовали и братски помагали једни другима, па су се и Пожаревљани односно Љубичевци, томе придружили кроз организовање  хуманитарног дочека Нове године. 

      „ И ми Љубичевци треба да учинимо нешто за пострадале делове наше земље. Требало би да изразимо нашу захвалност жртвама и борцима у отаџбинском рату. У том циљу, Одбор „Ергеле“ у Љубичеву,  уз суделовање Батаљона инжењерске бригаде приређује 13. овог месеца дочек  Православне нове 1945. године. Припремљен је богат програм: скечеви, рецитације, хорске песме и позоришни комади. Прослава дочека  почиње  у 20 сати. Купљена улазница представља добровољни прилог за помоћ пострадалима“.

       У потпису овог обавештења стајало је: Смрт фашизму, слобода народу, 13. јануар 1945, Љубичево, Културно – приређивачки одбор. 

      Како је народ после рата био жељан радости и весеља, овај први дочек Нове године у ослобођеном Пожаревцу, односно Љубичеву, јер су са улазницама могли да присуствују и сви остали из окружења, а не само Љубичевци, трајао је до дубоко у ноћ.