На седници Скупштине општине Кучево којом је председавао Бранко  М. Кецман, одборници су се највише бавили планираним буџетом за идућу 2022. годину и предлогом последњег ребаланса буџета за 2021. годину.

 

На основу реалних прихода и примања, Кучевљани су у буџету за наредну годину планирали 609 милиона, за 17,5  посто више него 2021. године.

Председник општине др Иван Рајичић је нагласио да је пројектован већи приход и да ће руководство тежити да се остане на курсу напретка, као и да подршка која је током 2021. године добијена од председника Србије Александра Вучића, Владе РС и министарстава говори о томе да је општина Кучево препозната као озбиљан партнер. 

Бранко М. Кецман

– Приметно је да полако мењамо структуру буџетских прихода. Повећавамо кроз порезе на зараде, имовину, рекламе, чему доприносе меморандуми потписани са компанијама које долазе у нашу општину и отварају нова радна места. Та додатна средства биће искоришћена за побољшање инфраструктуре, основног и средњег образовања, помоћ деци у вртићима, социјалне програме, културу, спорт, истакао је др Рајичић и додао: 

– Нема ненаменског трошења новца, а све што уложимо, наши ће грађани осетити као бољитак. Приходовна страна буџета за 2022. годину пројектована је на 605 милиона динара, а расходна на 587 милиона, тако да идемо према томе да немамо дефицит. Планирано је седамнаест програма рада у оквиру којих су за саобраћај и саобраћајну инфраструктуру планирана 64 милиона динара, програм предшколског васпитања и образовања 58,5 милиона, за основно образовање 64 милион, социјалну и дечију заштиту 35 милиона, здравствену заштиту 20,3 милиона динара. 

Када је реч о последњем ребалансу буџета за 2021. годину, др Рајичић је објаснио да је до измене укупних прихода и расхода дошло је због прилива додатних средстава из републичких извора.

– Одобрено нам је 25 милиона динара из текуће буџетске резерве и тим средствима ћемо ове године у потпуности успети да санирамо све дугове и да по први пут од 2019. године немамо дефицит. Одобрено нам је и 15 милиона од Министарства државне управе и локалне самоуправе за два пројекта.  Један се односи на комплетно реновирање кухиње у Предшколској установи „Лане“, а други на опремање скупштинске сале. Током овог месеца, добили смо и 7 милиона динара од Министарства за бригу о селу и то ћемо искористити за набавку минибуса са 21 седиштем.  То возило ће добро доћи мештанима из удаљених насеља да се међусобно повезују и да чешће долазе у Кучево. Чињеница је да смо ове године од разних министарстава добили више од 100 милиона динара, највише од Министарства привреде, и тако приходну страну буџета повећали на 600 милиона, рекао је др Рајичић.

Председник Скупштине, Бранко М. Кецман обавестио је медије да су на седници, поред одлука које се односе на овогодишњи и на буџет за 2022. годину усвојене и одлуке о извршењу буџета у периоду јануар – септембар 2021, о управљању јавним паркиралиштима,  пословању Јавног комуналног предузећа и плану рада Туристичке организације. Међу важним документима донетим на седници Скупштине је и План развоја Општине Кучево од 2022 – 2030. године. 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content