У  Галерији савремене уметности у Пожаревцу у току је изложба „Мила моја – дечије играчке од праисторије до данас”. Реч је о несвакидашњој поставци насталој  сарадњом музеја у Сремској Митровици, Пожаревцу, Књажевцу, Неготину, Јагодини и Зајечару чији је Народну музеј координатор Пројекта. Наиме, према концепту Сузане Антић, музејски стручњаци поментих градова реализовали су поставку која говори о сегменту детињства и одрастања који до данас није адекватно истражен у оквиру функционисања целокупног друштвеног живота. Изложбу чине дечије играчке од праисторије до данас док је Народни музеј Пожаревац заступљен  играчкама из античког периода и традиционалне културе чији су аутори археолог Драгана Спасић-Ђурић и етнолог Даница Ђокић.

Чин отварања поставке у Галерији савремене уметности у Пожаревцу улепшала је Марија Јанков из Школе “Десанка Максимовић” рецитјући Ршумовићеву песму “Дете” док је гост била директор Народног музеја у Зајечару др Маја Живић. Поставку је пригодним обраћањем отворио др Гордан Бојковић, директор Народног музеја у Пожаревцу.

                             Групни портрет гостију и домаћина по отварању изложбе

 

Изложбу „Мила моја – дечије играчке од праисторије до данас”, приређеној под  покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Пожаревљани ће моги да виде до 9. априла.

Share.

Comments are closed.

Skip to content