2019-03-16T19:17:01+01:00 16. марта, 2019. 19:17 |

II Међународна изложба ситних животиња „Кикирез“

На простору хиподрома у Касидолу данас је приређена  друга  Међународна изложба Удружења за заштиту и одгој ситних животиња, живине, голубова, кунића и птица „Кикирез“. Манифестација је окупила преко 100 излагача из Србије, Хрватске, Румуније и Аустрије, а у организацији поред бројних ентузијаста подршку су пружили Друштво „Љубимац“, Град Пожаревац и Туристичка организација.

Председник Удружења „Кикирез“ Дејан Обрадовић истиче да се овом изложбом приказује топлина, брига и знање које одликује неговатеље ситних животиња.

-Знање, искуство и пракса, допринели су да се у Касидолу 18. јануара 2018. године оснује Удружење „Кикирез“, а само месец дана касније приређена је прва изложба која полако прераста у традиционалну. На овај начин, корак по корак, радимо на омасовљењу Удружења, али и ширењу племените идеје повратка природи и њеним токовима. Сарађујући са сличним организацијама широм земље и иностранства, и наравно Друштвом „Љубимац“, у коме је и највећи део нас стекао искуство, на овај начин враћамо се традиционалним вредностима које се вековима преносе са колена на колено, рекао је Обрадовић.

Отварајући овогодишњу изложбу, председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић је нагласио да поред дуге традиције у узгоју коња, мештани Касидола своју пажњу исказују и у неговању ситних и украсних животиња, што потврђује дугогодишње чланство  у Друштву „Љубимац“ у коме су стасали као врсни одгајивачи ситних животиња и својим експонатима били учесници бројних манифестација како у земљи, тако и у иностранству.

-Драго  ми је што сте својим ентузијазмом и љубављу успели да ову изложбу учините међународном. Ценимо сваки напор организатора оваквих и сличних манифестација да помогну да се добар глас о Пожаревцу и Србији далеко чује. Касидол то непогрешиво чини, најпре окупљањем на Тодорову суботу, а потом и овом другом по реду Међународном изложбом ситних животиња, казао је Илић.

                                                                                                                      Д.Динић