Морбиле, тема која је поделила српску јавност на „вакцинаше и антивакцинаше“, која неколико месеци уназад пуни насловнице  новина,  те ових дана добија и судски епилог, заузела је протеке недеље централно место у предавању чувеног српског епидемиолога прим. др Предрага Кона.  У пожаревачком Центру за културу одржана је трибина „Стручни одговори на бригу родитеља у вези са имунизацијом“ у организацији ПУ „Љубица Вребалов“. Циљ трибине био је, према речима Маје  Нешковић, стручног сарадника за превентивну здравствену заштиту у пожаревачкој Предшколској установи, да се боље информишемо, научимо нешто више о имунизацији и ослободимо предрасуда.

Др Кон вратио нас је сећањем у 2009, пандемијску годину грипа. Посебно изражена брига код родитеља, везана за вакцинацију, појавила се након те епидемије, када је вођена антивакцинална кампања која је изазиваланиз психолошких ефеката.

-Јављају се антивакциони сајтови,а у медијима доминирају негативни наслови везани за вакцинацију деце. И сами родитељи савет углавном траже на интернету. На питање да ли би приликом дилема око вакцинације консултовали лекара или решење потражили на интернету, 93% одговора ишао је у корист интернета. Тако је створенантивакцинални амбијент, истакао је на трибини прим. др Предраг Кон. Већина  родитеља је збуњена јер је без основног знања о томе како функционише вакцинација. Родитељи сматрају да стандардне информације о вакцинисању нису довољне..

 

Епидемија морбила

Ситуација, у којој се тренутно налази Србија, је алармантна када је епидемија морбила у питању. Томе сведочи податак да је број оболелих све већи. Чак 3732 оболелих се тренутно бележи и 12 смртних случајева. Најмлађа оболела особа била је беба стара само две недеље, а најстарија оболела особа имала је 70 година. Сви оболели или нису вакцинисани, или су непотпуно вакцинисани, а постоје и они са непознатим вакциналним статусом. Такође, стручњаци су саопштили да се епидемија неће повући још месец и по дана, а уколико се настави са истом праксом невакцинисања деце, јавиће се поново на јесен.

 

ОБАВЕЗНОСТ ВАКЦИНАЦИЈЕ ДОВЕДЕНА У ПИТАЊЕ

           Најважнија последица антивакциналног амбијента била је измена Закона о заштити становништва од заразних болести, која се тицала обавезности вакцинације.   Када се говори о последицама негативног представљања вакцинације, треба навести опште опадање обухвата имунизацијом из године у годину, уз пораст одбијања имунизације. Затим, организовање покрета против обавезне вакцинације, одлагање доношења стратешких одлука у вези осавремењивања програма имунизација, одлагање одлука везаних за редовно снабдевање вакцинама…

Уз општа питања о безбедности вакцине, родитељи су највише недоумица имали око вакцинације против малих богиња, морбила и заушки, конзерванса тимеросал који никада није ни био присутан у ММР вакцини, већ у појединим вакцинама које су се давале током деведесетих година.

-Народ је забринут јер је јавност подељена око тога да ли треба вакцинисати децу. Наше фабрике лекова су угашене, а нико од доктора не жели да стави свој потпис као гаранцију, речи су једног од родитеља, учесника трибине.

 

Један оболели зарази 15 здравих

Од 1972. до 1992. деца су вакцинисана једном, после 1992. са две дозе вакцине против морбила, чиме је код ових генерација остварена потпуна заштита. Један оболели од грипа зарази две особе, од заушака седам, а особа која има морбиле  пренесе, статистички,  инфекцију на чак 15 здравих.

 

                    МОРБИЛЕ И АУТИЗАМ

           Интересантно је да овакви проблеми нису карактеристика само нашег поднебља,  сличне дилеме јављале су се и у другим земљама.Пре нешто више од 10 година, чуло се овом приликом, слично се дешавало у САД, Великој Британији и западним земљама Европе. Тада је објављен рад „Погрешно навођење медија“ у коме се говорило о ММР вакцини и аутизму.Све студије и анализе широм света на тему повезаности ММР вакцине и аутизма доказивале су да између ова два појма нема утврђене узрочно последичне повезаности.Наиме у Финској су испитивана нежељена дејства повезана са ММР вакцином, на чак  1,8 милиона испитаника. Испитивања која су трајала дуже од једне деценије показала су да не постоји ништа што би указало на то да ММР вакцина може изазвати развојне поремећаје.

           Доктор Кон је завршавајући предавање, које с обзиром на актуелност теме није имало адекватну посећеност, истакао да је осим родитељског знања неопходно да лекари буду упознати са студијама које говоре о повезаности, односно неповезаности вакцина и одређених болести, како би родитељима могли адекватно одговорити на све недоумице.

Share.

Comments are closed.

Skip to content