Одлазак вољеног и поштованог професора

IMG_9907Професор историје, Владимир Шукљевић, преминуо је у Пожаревцу, у 86. години. Један је од најомиљенијих професора Пожаревачке гимназије. Предавао је генерацијама ученика. Између осталог, остаће упамћен по реченици: „Књигу да питаш“.

Шукљевић је рођен 1931. године у Битољу. У току Другог светског рата породица му је протерана у Крушевац, а 1945. године долази у Пожаревац, где је завршио Учитељску школу.
Радио је као учитељ у селу Забрега, затим као васпитач у КПД “Забела”.
Након завршеног Филозофског факултета, од 1962. године почиње да ради у Пожаревачкој гимназији као професор историје. У једном краћем периоду предавао је марксизам. У Гимназији је остао 34 године.
Са омладином је радио са великим еланом. Остаће упамћен као оснивач „Лењин клуба“ 1965. године, који је функционисао 21 годину. Иницирао је исте године организовање Новогодишњег кошаркашког турнира, који се одржао до данашњих дана.
Био је одборник Скупштине општине Пожаревац у периоду од 1962. до 1966. године. Четири пута биран је за члана општинског комитета Савеза комуниста Југославије.
Октобарску награду добио је 1970. године, Плакету за животно дело у просвети 1982. године, а 1988. године Орден рада са златним венцем. Пензионисао се 1996. године.
Написао је есеје „Кафана“ и „Србија и камен“, као кратка дела у којима се прожимају историја, филозофија, психологија и социологија „Човек је поред нас, а ми га тражимо“ и „Свети Сава просветитељ српског народа, јавио се на небу Србије као муња, а остао је као светлост“.
Професор Шукљевић је иза себе оставио супругу Живку, сина Душана и унуке Петра, Софију, Димитрија и Трифуна. Пре две године остао је без сина Стевана, такође цењеног члана локалне заједнице.
Комеморација поводом смрти професора Владимира Шукљевића биће уприличена у среду 30. августа 2017. године, у свечаној сали Пожаревачке гимназије, у 10 часова. Сахрана ће бити истог дана на пожаревачком Старом гробљу у 14 часова.

Share.

Comments are closed.

Skip to content