2018-03-07T22:05:13+01:00 7. марта, 2018. 22:05 |

Интензивирање сарадње заједнички интерес

Амбасадор Јужне Кореје у Србији Деђонг Ју и директор Корејске агенције за промоцију трговине и инвестиција (КОТРА) Сунг – ги Ли са сарадницима  боравили су у радној посети Граду Пожаревцу. Након свечаног пријема у Градском здању, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је представио гостима нову и стару индустријску зону, Ергелу Љубичево, презентовао могућности инвестирања у град, као и инвестицију турске компаније „Рингелсан“. Он је овом приликом изразио уверење да ће у будућности овакви сусрети бити још чешћи и плодотворнији.

-Велика је част угостити амбасадора државе која је, попут и наше, имала изузетно турбуленaт 20. век, али која се издигла на ниво на коме јој могу позавидети многе земље. Ту превасходно мислим на оне напредне светске државе које су имале далеко мирнију историју, него што ју је имала Кореја. Ипак, евидентно је да је корејски народ притиснут тадашњим тешкоћама, више од освртања у прошлост био загледан у будућност. Кореја не престаје да запањује свет нових технолошким открићима, храбро предвиђајући правце глобалног развоја, попут 5 Г мреже, која је управо тамо прва пронашла комерцијалну примену. Доказ су и недавно, на спектакуларан начин организоване Зимске олимпијске игре у Пјонгћангу. Највреднији моменат данашње посете Његове екселенције и Агенције КОТРА Пожаревцу, одмах након непроцењивог пријатељства, је прилика да од овакве земље учимо. Са пажњом ћемо саслушати све сугестије наших пријатеља из Кореје, али и покушати да договоримо неки вид привредне сарадње, рекао је Спасовић. Он се захвалио Агенцији КОТРА на њиховој оцени да Пожаревац са својим ресурсима и потенцијалима може да буде партнер Јужној Кореји и позвао свршене студенте из Пожаревца да конкуришу за стипендије на мастер и докторским студијама које је Кореја наменила младима из Србије.

Захваливши се на срадачној добродошлици корејски амбасадор Деђонг Ју је истакао да је у последњих 15 месеци колико се налази на дужности у Србији, посетио Нови Сад, Ниш и сада Пожаревац, за који је казао да има врло добру локацију за транспорт и услове за стране инвестиције.

-Чули смо да Град Пожаревац са плодном земљом у околини има потенцијал за развој пољопривреде, али желимо да разговарамо о сарадњи у разним областима. Тренд је да корејске фирме долазе у Србију и кад год имамо прилику ми ћемо промовисати Пожаревац нашим инвеститорима, нагласио је Деђонг Ју и додао да је његовој породици један од омиљених српских брендова Плазма кекс.

                                                                                                    Д.Динић