2018-08-10T13:37:09+02:00 10. августа, 2018. 13:37 |

Интерактивна љубав баке и унука

ИЗЛОЖБА СЛИКА „НА КРИЛИМА“ ДЕСАНКЕ СТАНОЈЕВИЋ

У присуству великој броја љубитеља ликовног стваралаштва, синоћ је у Галерији савремене уметности отворена изложба слика наше суграђанке Десанке Десе Станојевић чија поставка носи назив „На крилима“. Испред Народног музеја, изложбу је отворила  историчар уметности Биљана Милосављевић Пићурић, кустос,  наглашавајући:

У стилу магичног реализма ауторка вешто преплиће елементе фантастике са стварношћу, поистовећујући се на тај начин са њом и чинећи целину засновану на објективном односу. Комбиновањем сликарског умећа и велике маштовитости ова уметница на својствен начин уводи главног лика на својим делима, свог унука, у свет бајки, имагинације и чудеса у ком се све жеље и надања остварују и где нема места несрећи и конфликту.

Ауторка је радни век провела као наставник ликовног, а данас као пензионер, активно ствара као чланица УЛИС-а „Милена Павловић Барили“ у Пожаревцу. Вреди поменути да је Десанка Станојевић изложбу „На крилима“ посветила свом унуку, што је посетиоцима потврдила речима:

– Данас, у животним годинама када имам више времена, сећам се давног периода када сам стала на раскрсницу и као сви млади људи помислила  да би било најбоље да се бавим сликарством. Ја сам се одлучила за – породицу. После толико времена, посвећујем се управо поменутој жељи а радови око нас – управо су реализација идеја тог доба. Овде је представљена једна лепа инспирација, једна лепа љубав која је интерактивна: мог унука према мени, моја према њему. Ви ћете у тој виртуелној стварности покушати да на свој начин направите причу коју сам ја направила на свој начин.

Пријатно летње вече у Галерији савремене умености, музичким програмом употпунили су Марта Благојевић, вокал и Илија Рајковић, гитара.

 Текст и снимци: Влада Винкић