2018-05-23T09:03:17+02:00 23. маја, 2018. 09:02 |

Инвестиције троструко веће него прошле године

ЈКП „ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ ПОЖАРЕВАЦ

Пред пожаревачким ЈКП „Водовод и канализација“, ове године, су бројни радови и инвестиције, које би требало да буду чак троструко веће него прошле године, реда од око 300 милиона динара. Упоредо се ради на територији целог града, у Пожаревцу, Костолцу, као и на сеоским водоводима. Директор овог Јавног комуналног предузећа Владимир Стоимировић додаје да се сва пажња посвећује пројектима, инвестицијама и усавршавању кадрова, са циљем да пожаревачки Водовод постане водеће предузеће у својој области у региону.


СМАЊЕЊЕ ГУБИТАКА ВОДЕ

У пожаревачком Водоводу посебан акценат је на детекцији губитака воде, што би надаље значило веће количине расположиве воде, уз смањење трошкова њене производње.

Директор истиче да је за Водовод од највећег значаја детекција губитака у систему и њихово смањење:

– Од почетка године смо кренули са тим пројектом и реалне резултате даје смањење ноћне потрошње. То је прави показатељ колико је заправо смањење губитака. Успели смо да са неких 170 литара у секунди  ноћне производње смањимо на око 135 литара, што је 35 литара у периоду од два до пет часова ујутру. Циљ нам је да до краја године дођемо на ноћну производњу од 120 литара у секунди. То је уштеда воде која може да се искористи у дневном периоду. Осим тога, када смањујете губитке, смањујете и трошкове производње који су поприлично високи, објашњава Стојимировић.

ЗАМЕНА АЗБЕСТНИХ ЦЕВИ

Ове године, Водовод реализује око 1,5 километара замене азбест цементних цеви. Јавно комунално предузеће ВИК Пожаревац је искључиви извођач радова и ти послови су добијени на тендеру прошле године. Реч је о Невесињској улици, Краљевића Марка и Партизанској.

Радови тренутно теку у Невесињској, где је од 450 метара завршено 390 метара.

– Осим главног вода, мењају се и сви прикључци који ће бити израђени од најквалитетнијих материјала, као и водоводна мрежа, чиме ћемо знатно да утичемо на побољшање квалитета испоруке воде ка домаћинствима у том делу града, каже Стојимировић, и додаје:

– Захваљујући томе што су представници Града Пожаревца препознали наше амбиције, ове године ћемо добити средства за замену азбест цементних цеви у још четири улице. Ради се о Пожаревачком партизанском одреду, Црногорској, Шестој личкој и Призренској улици.

Директор најављује и изградњу нове водоводне мреже у Улици Боже Димитријевића, у трећој висинској зони, која гравитира ка Новом гробљу.

Вода је необновљив ресурс!

„Вода је ресурс који није неограничен и није обновљив. Водовод обезбеђује довољне количине воде за све потрошаче, али она мора рационално да се троши, нарочито у летњем периоду. Не сме да се расипа на заливање травњака и хлађење дворишта, тротоара и асфалта.“

Током летњих месеци, само у Пожаревцу, потрошња иде до 250 секундних литара, наспрам 190 током зиме и пролећа.

КАНАЛИЗАЦИЈА

Ове године ће бити реализован један од најбитнијих пројеката за каналисање отпадних вода. У питању је реконструкција црпне станице број 3, на углу Стишке и Партизанске улице, која је иначе главна црпна станица.

За постојење за прераду отпадних вода је пожаревачко Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ успело да обезбеди парцелу у градском власништву. Предстоји израда пројекта највишег реда, а потом, идуће године, аплицирање за средства за изградњу постројења.

РЕВЕРЗНА ОСМОЗА

Предстоји генерални ремонт реверзне осмозе. Како објашњава директор Стоимировић, циљ је да се у наредних месец дана добије дефектажни лист, након чега би била расписана јавна набавка за извођача који би то постројење ставио у функцију. Истиче да би постројење на Меминцу, реверзном осмозом, обезбедило 50 секундних литара воде.

КОСТОЛАЦ

У Костолцу су започете припреме пројектних задатака за израду Пројекта постројења за прераду воде на изворишту „Ловац“, чиме би требало да се уклоне из воде манган и гвожђе.

Од сеоских водовода у функцији је извориште „Млава“ у Дрмну. До краја се стигло и са неколико сеоских водовода као што је „Летњиковац“, који снабдева Брадарац, Маљуревац и Бубушинац. Директор Водовода додаје да је у перспективи и Кличевац.

ИНВЕСТИЦИЈЕ

Према најавама директора Владимира Стојимировића, Јавно комунално предузеће ВИК очекује велике инвестиције:

– Озбиљно се припремамо пројектном документацијом за следећу годину. Надам се да ће наши пројекти бити препознати, како код буџетских фондова, тако и код републичких и европских фондова. На нама је да то припремимо најбоље што можемо, а у том смислу нам у прилог иде чињеница да не мањкамо у стручном погледу.

Иначе, инвестициони фонд за ову годину би оквирно требало да буде око 300.000.000 динара. Подсећамо да је прошлогодишњи износио 110.000.000 динара. Поменути планирани фонд укључуја средства Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“, као и средства из буџетских фондова за заштиту животне средине и за минералне сировине.

Д. Деурић