Недељу је у Костолцу обележио други Скуп историјских аутомобила. Улица Боже Димитријевића била је испуњена десетинама вредних времешних четвороточкаша из целе Србије и бројним посетиоцима.
 

Том приликом је десеторо излагача завредело пехаре за своја возила. Окупљање је након обраћања председника Српског савеза за историјска возила Далибора Ружића отворила председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек.

 


Манифестацију су обогатили фолклорни ансамбли из Петке и Кленовника и вокална извођачица Марија Стојићевић, као и слане и слатке српске посластице домаћица Удружења жена „Кленовник“.

Организатори окупљања су Удружење љубитеља олдтајмера „Костолац“ и Центар за културу „Костолац“, а покровитељ Градска општина Костолац. 

 

Д.Ружић

Председник Српског савеза за историјска возила Далибор Ружић указао је на то да је овај Савез ауторизован од стране Светске организације FIVA за Србију, и додао:

– Према ономе што данас видим, јасно је да је овај скуп још успешнији од претходног, што говори да се добро радило, тако да организатори завређују честитке. Оваква окупљања су јако значајна за развијање техничке традиције и културе. На тај начин грађани који данас гледају изложене аутомобили, а уколико и сами негде имају старе аутомобиле, можда добију жељу да их врате на точкове у пуном сјају и сачувају их од зуба времена.

 

Председница костолачке Скупштине Милена Церовшек указала је на историју Костолца и значај оваквих манифестација:

М. Церовшек

– Видим да су дошли људи из читаве Србије, тако да сматрам да је важно указати на историју нашег града чији смо поносни грађани. Костолац је као старо рударско насеље настао у другој половини 19. века, а такозвани нови Костолац почиње да се развија и изграђује од 1942. године. Наредне, 2020. године, очекује нас значајан јубилеј, 150 година од организоване производње угља у Костолцу, у којем постоје и две електране, уз данас један коп на којем се врши експлоатација. Костолац је енергетски центар Србије. Структуру становништва чини богатство од 26 нација. Данас у овом граду живи 15.000 становника. Постали смо препознатљиви и по догађајима у оквиру манифестације „Костолачко лето“, која је од прошле године обогаћена још једним интересантним скупом, ретко виђеним у Браничевском округу, Скупом историјских аутомобила. Тако да је Костолац и по томе јединствен.

Додељено десет пехара 

Десет најуспешнијих излагача из Костолца је осим искуства и гостопримства понело и пехаре. Реч је о Дејани Стевићу из Параћина из Удружења „Поморавље, за возило тријумф, Јевта Павловић, такође из Удружења „Поморавље“ из Параћина, за возило таунус, Илија Жигић из Београда за свој НСУ 1000, као најстарији учесник, потом, Бранко из Београда за Фиат 500, Мирољуб Јовић за волво амазон, Жарко Цветићанин за заставу 101, Ђоле Михајловић за ровер 2000 тц, Александар Кућковић за фићу, Никола за опел из 1965. године и Миливој Јовинов за ауди из 1967. године.   

 
Пехаре су уручили председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине ГО Костолац Милена Церовшек, председник Српског савеза за историјска возила Далибор Ружић, председник Удружења љубитеља олдтајмера „Костолац“ Богомир Огњановић, председница Скупштине Удружења љубитеља олдтајмера „Костолац“ Вишња Огњановић, в.д. директора Центра за културу „Костолац“ Драган Николић и чланови костолачког Удружења олдтајмера Иван Огњановић и Предраг Николајевић.

   

Након програма у центру града, учесници су се упутили ка Старом Костолцу, до Тодићеве цркве, где их је дочекала археолог Драгана Спасић Ђурић. Упознала их је са историјом ове знамените грађевине у којој се чувају и три тек рестауриране слике уметника Уроша Предића, али и са животом и делом капетана Тодића. Уследио је наставак културно – уметничког програма и дружења.

Share.

Comments are closed.

Skip to content