МК Груп и словеначка компанија Alfi Renewables отвориле су ветропарк „Кривача“ у Голупцу. Ова инвестиција вредна 165 милиона евра, омогућава годишњу производњу струје за 75.000 домаћинстава. Реч је о зеленој енергији од 310 GWh.

Ветропарк снаге 105,6 MW има 22 ветротурбине најсавременије технологије, које се простиру на површини од 56 км2.

У изузетно кратком року за овако велики пројекат, за нешто више од две године, МК Груп и Alfi Renewables изградили су ветропарк који испуњава највише светске зелене стандарде. Коришћење енергије ветра значајно доприноси управљању климатским променама и смањењу емисије гасова стаклене баште. Тако је, поред јачања енергетске безбедности, важан ефекат ветропарка Кривача смањење емисије угљен – диоксида за чак 120.000 тона годишње. Током реализације пројекта, инвеститори су изградили чак 30 км нових путева, 40 км далековода, трафостаницу и прикључно-разводно постројење.

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић рекао је да држава, Влада и Министарство рударства и енергетике настављају са подршком развоју обновљивих извора енергије, сматрајући их питањем од националног интереса.

-У складу са циљевима Владе да смањи емисију штетних гасова до 2030. године, инвестиције попут ветропарка Кривача имају важну улогу у остваривању одрживог енергетског развоја, истакао је Милош Вучевић, председник Владе Републике Србије.

Амбасадор Републике Словеније у Републици Србији Дамјан Бергант,  додао је да отварање ветропарка Кривача представља доказ изузетно успешне економске сарадње Србије и Словеније.

-Већ смо успоставили заједничку сарадњу у области енергетике, подстакли међусобне инвестиције, а сада смо постали и партнери енергетских пројеката. Словеначке компаније су препознале Србију као водећу земљу региона у обновљивим изворима енергије, захваљујући њеним богатим природним ресурсима, изјавио је  Бргант.

– Ова капитална инвестиција, значајан је допринос повећању капацитета за производњу зелене енергије и пример правца за даљи развој енергетике у региону, који подразумева координирану акцију јавног и приватног сектора. Кроз самосталне и партнерске пројекте омогућићемо укупну производњу од чак 1GW енергије из обновљивих извора у наредне три године. Уложићемо близу милијарду евра у енергију ветра и соларну енергију,  рекао је генерални директор МК Груп Михаило Јанковић

Нови, још већи фонд, припрема се за следећу годину, најавио је партнер  у компанији Alfi Renewables и председник Инвестиционог одбора Алфи Грин фонда Томаж Берлочник.

Милош Вучевић

 

Фото: Срђан Боснић, Јаков Симовић, Иван Коцић

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content