Завод за јавно здравље Пожаревац мери концентрације полена у ваздуху  Пожаревца. Мерна станица је постављена на кров Завода за јавно здравље Пожаревац, на висини од 15 метара и покрива простор до 25 километара у пречнику. У јако великој концентрацији на територији Града, као алерген, детектована је бреза.

Др Зоран Павловић из ЗЗЈЗ Пожаревац истиче да мерење концентрације полена у Пожаревцу почиње крајем јануара, а завршава се у новембру. Прати се концентрација полена са укупно 26 биљних врста, покривајући сезоне цветања дрвећа (од јануара до маја), траве (од маја до јула) и корова (од јула до новембара). Концентрација се мери 24 сата, а добијени резултати мерења објављују се два пута недељно, уторком и петком на сајту Завода. Резултати се приказују у виду „алергијског семафора“, до 30 зрна у кубику ваздуха даје зелено „светло“, од 30 до 60 је жуто, више од 60 црвено.

Тренутно су актуелни алергени  полена десетак врста дрвећа, каже Павловић и додаје:

-Највећи проблем представљају брезе које имају изузетно алерген полен и по алергености  су сличне амброзији. У граду  брезу  детектујемо  у јако великим концентрацијама, више од стотина поленових зрна за 24 сата, а максимална концентрација толеранције за здраве људе је деведесет поленових зрна. У овом месецу нас очекује и цветање тополе. Истакао бих да је заблуда да је топола један од већих алергена, јер семе тополе како ми зовемо „маца“ није алергено. Оно што изазива алергијске проблеме у периоду цветања тополе је трава која цвета исто када и топола, рекао је др Павловић.

И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content