Пацијент стар 62 године из Пожаревца преминуо је, недавно, услед компликација изазваних вирусом грипа, типа АH1. Ово је прва жртва грипа на подручју браничевског округа.

Др Вера Јоковић Костић из ЗЗЈЗ Пожаревац истиче да се у епидемиолошкој ситуацији на подручју браничевског округа, у односу на претходну недељу, бележи смањење броја оболелих од грипа или болести сличних грипу. Према подацима Завода за јавно здравље Пожаревац, за шесту извештајну недељу, на територији браничевског округа, од грипа и болести сличних грипу оболеле су 742 особе. Највећи број оболелих евидентиран je у старосној групи од 30 до 64 година, укупно 235 особа. Званично, на подручју браничевског округа лабораторијски је потврђено 12 случајева оболевања од вируса инфлуенце АH1, а изоловани су и типови АH3 и B.

Што се тиче подунавског округа, регистровано је  376 оболелих, највише их је  узраста од 5 до 14 година, њих 92. На овом подручју потврђена су четири случаја оболевања од вируса типа АH1.

Докторка Јоковић Костић напомиње да се повећање броја оболелих  очекује крајем фебруара и почетком марта, када се заврши други део зимског распуста.

Share.

Comments are closed.

Skip to content