Pobednicki tim    -Екипа ученика Економско-трговинске школе из Пожаревца освојила златну медаљу и пласирала се за велико финале у Сокобањи

На Градском тргу у Пожаревцу протеклог четвртка одржана је такмичарска манифестација „Изађи ми на теглу“ у чијој је основи потрага за шампионима у  припремању најбољег и најпознатијег српског прозвода у свету, ајвара. Иначе, овај јединствени караван који се одржава четврту годину заредом окупиће врсне кулинаре и праве гурмане у више од 30 градова Србије. Учествоваће око 450 такмичарских екипа и 3.000 учесника, који ће испећи 12 тона паприке, што је посматрано у комадима 100.000 паприка.

Отварајући манифестацију у Пожаревцу, чланица Градског већа задужена за омладину, спорт и туризам Ана Миљанић је казала да овај гастро догађај има за циљ да споји традиционално и модерно, село и град, прошлост и садашњост, добар рецепт са истанчаним укусом и пронађе најбољи рецепт за ајвар у Србији.

Ana Miljanic otvara takmicenje                -Током целодневног дружења на данашњем мегдану укрстиће се  варјаче, али и тајни рецепти, а о победнику  ће нијансе одлучивати. Као и претходних година, учесницима су  обезбеђени сви услови за такмичење,  све што треба да учине је да понесу своју срећну шерпу, добро расположење и да „изађу на теглу“, казала је Миљанић.

У конкуренцији 14 екипа по оцени жирија најукуснији ајвар припремила је екипа „Паклени кувари“ Економско – трговинске школе. Њима је припао победнички пехар, златна медаља и шпорет „Смедеревац“. Сребрну медаљу и награду у виду малог кућног апарата освојила је екипа „Коло српских сестара“, док је бронзана медаља и такође мали кућни апарат припао екипи „Старчевљанке“ из Старчева.

Освајачи прве награде стекли су право да учествују у великом финалу које ће 14.  октобра окупити победнике из свих градова у Сокобањи. Тада ће власник рецепта за победу бити крунисан за краља ајвара и понеће титулу најбољег ајвар мајстора у 2017. години.

                                                                                                                        Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content