Никола Јанковић је ученик четвртог разред априродно-математичког смера.Током школовања у Пожаревачкој гимназији истакaо се изузетним школским успехом и посебним интересовањима за математику и физику. Учествовао је на такмичењима из математике и физике, и на манифестацијама: Ноћ истраживача, Сајам науке, Сајам образовања, јавно презентовање рада секције за примењену физику и електронику…Његов избор за будући позив је електроника и енергетика.

           За себе каже да је искрен, да воли да учи нове ствари о природним наукама, посебно о физици и електроници. По природи је радознао и то му је особина од раног детињства. Учи са лакоћом и привлачи га истраживачки рад подручја на којима се не ради у школи, као што су: електромагнетика, астрoномија, арахнологија, квантна механика…Воли да учи комбинујући лични приступ и рад у групи.

       „Када неку област довољно научим, онда волим кроз дискусију/дебату с групом пријатеља да је још боље формирам. Најчешће нађем на YouTube-у видео о томе, па кроз практичан рад то научим“, каже Никола.Родитељи истичу да је „озбиљан, посвећен, миран, интелигентани духовит“.

 

„Као разредни старешина и предметни наставник имала сам прилику да Николу добро упознам током школских и ваншколских активности, истакла бих да је веома вредан, радознао, амбициозан, самоиницијативан и јако заинтересован за научно – истраживачки рад. Својим активностима допринео је реализацији пројекта „Тардиграде-супер хероји“, поставке наше школе у оквиру манифестације Ноћи истраживача прошле године. Посебно интересовање изражава према физици у области роботике. Сарађује у тимском раду и показује иницијативу за самостални рад. Јако је упоран у остваривању својих постављених циљева. При преузимању задатака високо је одговоран  и испуњава све задате обавезе и пре утврђеног рока. Увек је спреман за ново искуство и за нов начин решавања проблема“. 

                                        Александра Момчиловић, професор                                                            биологије, одељењски старешина  

У школи би волео да учи више о томе како и зашто је дошло до одређених научних открића и како је то обликовало свет. Такође, сматра да је важно да се учи о одређеним професијама, како би ђаци били боље упознати са својим могућностима и боље се одредили за свој жељени посао. Сматра да би у школи требало омогућити ђацимада могу да бирају неке предмете које желе да уче и да буде више практичне примена знања. Николин предлог у вези са учењем: „Најбоље је кад може да се покаже пример онога што се учи, било да је у питању неки експеримент или нека слика/модел, како би се ђаци боље мотивисали и боље повезали с оним што уче“. Родитељима је скренуо пажњу на своја интересовања „вршењем разних експеримената у кући и читањем научних књига“.

 

„Никола Јанковић је један од талентованих ученика који је веома заинтересован за стицање нових знања из домена техничких наука и примену достигнућа нових технологија у пракси. Активан је члан Секције примењене физике и електронике Пожаревачке гимназије где се посебно истиче својим организационим способностима, спремношћу да планира ресурсе,организује време, оснажује социјалне вештине код млађих чланова и покреће сарадњу. На најбољи начин промовише рад секције, као и своју школу. Учествовао је на јавном часу физике „Роботи су међу нама“ чији је циљ био представљање пројеката секције, на манифестацији „Ноћ истрживача” у Пожаревцу и на 13. Међународном сајму образовања „Путокази“ у Новом Саду. Никола је посвећен, истрајан, одговоран и одлучан при реализацији постављених циљева. Одличан је сарадник када је у питању тимски рад“.

Маја Јовановић Глигоријевић, професорка физике

 

            Активан је члан Секција за примењену физику и електронику, а посебно га интересује област роботике. Воли да се дружи са пријатељима, вози бицикл, усавршава нове вештине… Радо чита фантастику и научне књиге, прати YouTube, Futurism, Google News, ТВ емисију Cosmos-National Geography. Личност из историје му је Никола Тесла. Посебно је заинтересован за упознавање његовог живота ван науке и истиче „између осталог, чујем да је био забаван на журкама“.Говори енглески и француски језик.

                           Живкица Ђорђевић, педагог


       Позивамо Вас да својим донацијама подржите реализацију Пројекта „Изазов даровитости“. Учествујете у награђивању  ученике изузетних способности.  Донацију можете уплатити  на жиро рачун Фондације Пожаревачке гимназије:  180 -1371210037261-07 за Пројект„Изазов даровитости“


 

Share.

Comments are closed.

Skip to content