2018-05-03T09:09:46+02:00 3. маја, 2018. 09:09 |

Изазов даровитости

Милица Јосић је ученица четвртог разреда друштвено-језичког смера. Током школовања у Пожаревачкој гимназији истакла се изузетним школским успехом и посебним интересовањем за  музику, хорско певање и друштвени активизам. Учествовала је на међународном и републичком такмичењу као члан Ансамбла Пожаревачке гимназије, као и на интернационалном Hippo такмичењу из енглеског језика, школским приредбама, глумачким смотрама, фестивалима…  Друштвено је активна као волонтер на дешавањима у школи и ван ње, вршњачки је медијатор и едукатор. Помаже уређивање сајта школе.


Од наставних предмета воли филозофију и српски језик јер има потпуну слободу да изрази своје мишљење.Воли да учи у групи са неким ко размишља другачије да би схватила ствари на што више различитих начина. У  школи коју она цени било би много више комуникације него сувопарног градива, а волела би да се оцене избаце,  јер би се тада заправо учило због знања и не би било деморалисања.

Тиха по природи није нашла речи да нам се представи, али то су учинили њени родитељи који кажу да је одговорна, послушна, дружељубива, емпатична, те да је од малена имала јако развијену логику и смисао за комуникацију.

 

„Милица има изворно филозофско интересовање које је покренуто личним ставовима и дилемама. Вешто комуницира, а њена снага је у отворености према резличитим могућностима. Резвијене филозофске и грађанске компетенције чине је изузетном сарадницом“.

                                                            Милош Јеремић, наставник филозофије

 

Воли да свира клавир,  црта,  гаји биљке и да се дружи са животињама. Личност која је интересује је  Винсент ван Гог.

-Хтела бих да сазнам шта се одвијало у његовој глави када је радио на својим делима, да видим каква је личност био. Кад боље размислим има милион људи које бих изабрала из истог тог разлога, каже Милица.

Усмереност ка будућности представља следећим речима:

Волела бих да завршим филозофију јер је то нешто у чему се проналазим, иако знам да није лако наћи посао, али водим се логиком да ће ми се отворити многа врата када завршим факултет, тако да не бринем превише о томе тренутно. Никад не бих могла да прихватим да сам одустала, трудићу да пронађем нешто у чему бих била срећна.

Живкица Ђорђевић, педагог

Занос и снови

„Сваки пут када помислим на Милицу сетим се оних стихова из филма „Моје песме моји снови“, када опатице певају о Марији: „Како да ухватиш облак и објасниш га?“ Или боље да се позовем на оне Цесарићеве стихове о Облаку?  Не, ни то није довољно.

У Милици су се стекли и смех и озбиљност, бридак и проницљив ум, оштро око, али и занос и снови. Много волим да читам оно што напише и дивим се њеној моћи да и озбиљне теме обуче у смех, да говори о тешким истинама, али да им  да онај ведрији тон.  Одличан је посматрач и проучавалац  људске природе и још бољи бранилац исте.

Милица је неко ко заиста излази из оквира обичног и свакодневног. Креативна је, вредна и без рачунице. Када ради и ствара, то чини искрено, због снажног става, уметности или потребе за смехом… Или због свега наведеног. Милици се очи смеше, али смехом који води ка спознаји и открићу.  Рекох вам: „Како да ухватиш облак и објасниш га?“

Весна Милић, професор

српског језика и књижевностиПозивамо Вас да својим донацијама подржите реализацију пројекта „Изазов даровитости“. Учествујете у награђивању  ученике изузетних способности. Донацију можете уплатити  на жиро рачун Фондације Пожаревачке гимназије:  180 -1371210037261-07 за пројект“Изазов даровитости“