Богдан Миленковић је ученик четвртог разреда природно-математичког смера. Током школовања у Пожаревачкој гимназији истакaо се изузетним школским успехом и посебним интересовањима за биологију. Учествовао је на републичким такмичењима из биологије, као и на  Књижевној олимпијади. Друштвено је активан као волонтер посебно у реализацији програма „Ноћ истраживача“. Полазник је Истраживачке станице „Петница“ у Петници. Жели да студира медицину.  


Своја интересовања за физиологију и анатомију човека, генетику, молекуларну биологију, развиће и биохемијске процесеописује на следећи начин:

-Одувек ме је фацинирала природа, а нарочито природа људског тела. Још као дете сам заволео биологију и медицину и увек стремим ка томе да сазнам и разумем што више могу из ових, али и из других природних наука. Од малена сам гајио љубав према науци и уметности. Увек сам читао дечје енциклопедије и дечју литературу о биологији и природи, само сам са годинама сликовнице заменио нешто озбиљнијим књигама.

Од страних језика говори енглески и немачки. Члан је биолошке секције, а његов хоби је сликање и писање. Добро образовање, по Богдановом мишљењу, значи  налажење равнотеже између ученикових интересовања, способности и градива које се предаје.

Себе нам представља на следећи начин:

-Комуникативан сам и дружељубив, увек сам спреман да помогнем онима којима је помоћ потребна. Као и већина, волим да проводим време са својим пријатељима и породицом, али исто тако и да се сам опустим уз музику, филмове или књигу.  Амбициозан сам, посвећен и истрајан у својим плановима и намерама. -Родитељи сматрају да је одговоран, самосвестан, дружељубив, организован, креативан, самокритичан, доследан.

Диви се људима који су  својим начином размишљања, креативношћу и истрајношћустварали и мењали историју и учинили да свет буде оно што данас јесте, а то су на пример Чарлс Дарвин, Леонардо Да Винчи, Грегор Мендел, Фрида Кало, Кристијан Барнард и други.

Живкица Ђорђевић, педагог

 

„Велико је задовољство и част, али и изазов радити са Богданом Миленковићем. Његова преданост, проницљивост и аналитичност представљају пример осталим ученицима и он тако поставља вредносне ставове и постаје узор на који се треба угледати на путу ка циљу. Богдан је вредан, савестан, упоран и посвећен и сваком новом изазову прилази одлучно, са пуно позитивне енергије и увек спреман да преузме иницијативу дајући максималан допринос својим идејама и радом. Богдан поседује висок ниво критичког мишљења, веома је самокритичан, самосталан и одговоран тако да у потпуности управља својим процесом учења. Овај талентовани младић је представљао школу на бројним такмичењима из биологије, али и на различитим манифестацијама где активно преузима улогу вође и на најбољи начин представља себе и школу. Једна од најзапаженијих активности је било његово ангажовање на међународној манифестацији „Ноћ истраживача“. Богдан својом интелектуалном зрелошћу и богатим знањем из многих области мотивише и оплемењује све око себе и као озбиљан, племенит, правдољубив и искрен младић чврстих моралних начела и широких погледа на свет даје наду да ће будућност бити светла са тако способним и предузимљивим младим људима“.

Данијела Стојановић, професорка енглеског језика,

одељењски старешина


 

„Богдана Миленковића упознала сам на манифестацији  „Ноћ истраживача“2016. године која се одржава под покровитељством Европске комисије, Фондације „Марија Склодовска Кири“ Хоризонта 2020, а у организацији Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

Његов аспект интересовања је могућност криптобиозе захваљујући трехалози, која као ћелијски дехидрат  спречава њихово оштећење. У каквом надахнућу је радио, са каквим жаром, на који начин је презентовао, са каквим ставом, сигурношћу,лакоћом, истовремено поштујући саговорнике и активно их слушајући. Била је то дивна ноћ. За памћење.

А после ње уследили су семинари биологије у истраживачкој станици „Петница“. Експериментални рад у лабораторији, теренска истраживања у природи, такмичења из биологије на којима је остваривао врхунске резултате, презентовање Тардиграда на Сајму образовања у Новом Саду под покровитељством Министарства науке и технолошког развоја у корелацији са секцијом роботике. Развијајући кључну компетенцију- жељу за целоживотним учењем, усавршавајући своју личност, своју културу, морал, а пре свега љубав према биологији и  медицини, пише Матурски рад на тему  „Депресија и биполарни поремећај“, припремајући се за полагање пријемног испита на Медицинском факултету.

А о компетенцијама школе и наставника, и њиховом угледу најбоље говоре успеси њихових ученика. У том случају видимо да ли смо оставили траг.Богдане, била ми је част“.

Бисерка Јовановић,  професорка  биологије


Позивамо Вас да својим донацијама подржите реализацију пројекта „Изазов даровитости“. Учествујете у награђивању  ученике изузетних способности. Донацију можете уплатити  на жиро рачун Фондације Пожаревачке гимназије:  180 -1371210037261-07 за пројект “Изазов даровитости“


Share.

Comments are closed.

Skip to content