2020-06-01T11:02:55+02:00 1. јуна, 2020. 11:02 |

Изазов даровитости: Aнђела Новаковић

Анђела Новаковић, матуранткиња је друштвено – језичког смера Пожаревчке гимназије.  За себе каже да је вечити сањар свестан реалности. Особа која у току дана безброј пута одлута у најудаљеније кутке своје маште, али у сваком тренутку зна каква је стварност у којој живимо. Зна који су јој циљеви и чему стреми. Зна да је за све у животу потребан рад и труд. Познаје и сурове аспекте живота, а у души је заувек једно дете које воли да се смеје, шали, дружи и путује. Обожава пролеће, музику, уметност и у срцу пажљиво чува особе које воли.


Анђела је у гимназији била веома активна и учествовала у великом броју манифестација као што су: Обележавање европског дана језика, Латински викенд, Шекспирови дани, приредбе поводом Дана школе и школске славе и хуманитарни концерти. Представљала је школу на X Охридском фестивалу хорова (треће место) и на осмом Светском хорском фестивалу у Солуну (гранд при публике). Такмичила се из српског језика и културе изражавања, а на државној Књижевној олимпијади 2019.  је освојила треће место. Учествовала је на републичком такмичењу из енглеског језика, HIPPO 2017. Са драмском секцијом школе учествовала је као глумица и део хора и на државном такмичењу 2019. године освојила друго место у Крагујевцу док је на међународној сцени у Лебану освојила победничко, прво место.

Професор српског језика и књижевности Ненад  Милошевић рекао је:

-Како са мало речи описати двогодишње учење на обе стране? Анђела Новаковић – у низу именица без моционих суфикса. Јер за суштину неће ни бити важни. Истраживач језичких тајни. Налазач правих речи. Проценитељ књижевног блага. И његов поштовалац. Љубитељ музике. И душа уметника на гитари. Која не може да буде клета. Бисенија. И лахораста везиља у игри Незнанца и судбине. Таленат без граница. И легенда у настајању. Друг и сапатник. Срце и разум интегрисани у сунце. Помало плашљиво, још увек. Али сигурно у свом будућем сјају. Нека јој зраци никад не посустану у намери да свет чине ведрим и памћења вредним.

Као омиљени предмет у школи издваја српски језик и књижевност и то је оно чиме планира да се бави у будућности. Жели да постане професорка српског језика и књижевности и да једног дана ученике посматра са оне „друге стране клупе“. Најдраже би јој било када би се вратила у Пожаревчку гимназију и ходала истим ходницима као некад, али овај пут као професорка. Воли још и социологију јер сматра да је веома смислена и разумљива наука, ликовну културу јер воли да учи о уметности а нарочито а архитектури. Ван школе учи нове језике тако да је самостално учила француски, руски и јапански. Анђела воли да свира гитару и још увек иде на часове и даље усавршава своје свирање, пева и прати серије. Радије чита поезију него прозу. Одрасла је у породици у којој је куповина Политикинпг забавника део традиције.

Анђела је од раног детињства била марљива и радознала и у игри са својим старијим братом показивала интересовање за стране језике, глуму и музику. Јако је упорна и одлучна у остваривању својих жеља, рекао нам је господин Новица Новаковић, Анђелин отац. Увек јој је пружао подршку и као награду за успех куповао би јој књигу или неку ситницу која би јој помогла да унапреди своје вештине. Своје дете види као оствареног стручњака у својој области  али пре свега као доброг човека. Сматра да је Пожаревчка гимназија допринела да Анђела развија своје капацитете и пружила јој немерљиву подршку.

Анђела воли да изучава културу и традицију и  била је и у првој групи на курсу „Историја српске културе“ у ОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу у организацији Владе РС. На Новогодишњем сајму ученичких задруга, Анђела је била део тима који је представљао Ученичку задругу Пожаревачке гимназије ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ.

Одељенски старешина и професор историје Иван Маринковић за Анђелу каже:

– У целокупном школовању Анђела је била прототип ученика оријентисаног ка корпусу друштвених наука. Решавању сваког проблема прилази невероватно зрело… испољава самосталност, радозналост, одговорност и истрајност. Ја бих, као разредни старешина, овде био слободан споменути и велику друштвену самосвест, ведар став и преузимање одговорности које са собом носи звање гимназијалаца. Отуда њена велика ангажаваност у сфери друштвених наука, језика и књижевности, комуникације, као и у ваннаставним активностима (хор, оркестар, драмска секција…).  Поседује изузетне социјалне вештине и велики капацитет за емпатију, што је чини омиљеном у друштву. Успех и велика ангажованост, произилазе из њене жеље за знањем, али и потребе да се развија и усавршава…сигуран сам, да негде постоји велика интелектуална каријера која чека на Анђелу Новаковић.

 За своју школу Анђела каже: „Претходне четири године проведене у Пожаревачкој гимназији биле су ми најлепше године досадашњег школовања. За мене, то је место где сам стекла највише знања, искуства, стекла пријатеље за цео живот и, пре свега, одрасла и постала човек. Моја школа ме је образовала као личност, заинтересовала за учење нових ствари, често у мени будила инспирацију и креативност. Она ће заувек бити место због ког су настале све моје најдраже успомене, које ћу заувек памтити.

Марија Костић, школски педагог