Јана Анић је матуранткиња Пожаревачке гимназије на друштвено – језичком смеру, која је током школовања остварила низ успеха на државним такмичењима и учествовала у великом броју школских манифестација. 

Јана је учествовала на два државна такмичења из српског језика и једном из латинског и енглеског језика. Са хором Пожаревачке гимназије била је део неколико надметања, а највећи успех је прво место на државном такмичењу средњошколских хорова у Новом Саду 2019. 

За себе каже да је радна и упорна и да јој пријатељи често говоре да је перфекциониста, јер воли да обраћа пажњу на детаље и веома је посвећена ономе чиме се бави. Несебична је и то види као резултат одрастања са две сестре уз које је научила да дели и да свима помаже. Комуникативна је, воли да упознаје нове људе, воли да се шали и дискутује на различите теме. Јана је велики љубитељ књижевности, ликовне, музичке и филмске уметности. Од своје седме године свира виолину, а касније је уписала и соло певање и клавир. Могла би да нас научи да разликујемо квинту од терце и како на најбољи начин избалансирати бинџовање серија и учење. Јана воли и да црта и учесница је низа ликовних радионица које су организоване у школи, али и ван ње. Током наставе на даљину уочила је да воли да уређује презентације и да склапа боје. Најрадије чита фантастику и детективске романе, јер они подстичу машту и креативност.

Јана учи уз музику, стално испробава нове технике учења, јер се увек труди да јој оно што учи буде занимљиво. За учење користи различите апликације као што су Youtube и Quizlet – апликацију која дигитално исписује картице. 

Посебно интересовање има за астрологију, о којој пуно чита и истражује. Каже да је астрологија више од дванасет хороскопских знакова и да су много занимљивији фактори утицај Месеца на воду (плима и осека), а самим тим и на нас, јер нас чини 70 посто воде и повезаност са планетама и звездама. 

Професорка књижевности и српског језика Весна Милић за Јану каже: 

„Јана чује и пита, а онда зна, зна о чему се говори… Није сујетна, а опет, баш због тога необична… Са њом је свако заједничко читање и тумачење, и откриће, и учење, и нов изазов. Заједно смо читале, тумачиле, разумеле. Јана је један од наших мостова, она која не страхује од питања и разумевања и не плаши се повезивања и одговора… А потом и емпатије и делања. Праведна је, храбра, свесна и свог знања и незања… Стоји као стожер или брана упркос струји… Велика, стамена, а опет само драга и мила Јана. Јана… мила, „незгодна“. Јана је храбра да пита.“

И поред исцрпног броја активности у којима ужива и у којима се испробава, Јана воли да кува и како кажу у њеној породици прави најбоље колаче. 

Јана је објавила своју причу у школском часопису „Развитак“, учествовала у радионици коју је организовао Факултет политичких наука „Популарна демократија“ и интервијуисала учеснике и посетиоце шестог Сајма високог образовања у Пожаревчкој гиманзији. Јана је и чланица женског фудбалског тима школе и тренира кик –бокс.

Родитељи кажу да је Јана као ученица Пожаревчке гимназије заволела све предмете и да нема проблема да учи ни природне ни друштвене науке и да их једнако воли. Истичу њену свестраност, као и способност да у једном тренутку решава петнаест једначина, а већ у следећем узима историјску енциклопедију док певуши. Поред тога, кажу, обавезно је филозофирање. Код куће их стално обасипа новим занимљивостима и чињеницама из различитих области. Воле што је весела, отворена и оптимистична. Упорност и истрајност су такође Јанине јаке стране. Кажу да су је васпитали тако да на успех и похвале реагује скромно и да не постане особа која ће увек очекивати само похвале. Припремили су је да осим на успех и похвале буде спремна и на неуспех и критику, што је она кроз одрастање и сазревање научила и прихватила. 

Наставник филозофије Милош Јеремић о Јани је рекао: 

  „Јана је заинтересована за широк спектар филозофских и научних проблема које воли да истражи, не само да прикупи информације. Чини се да непрекидно све информације критички процењује и често своје критичке опсервације изриче кроз реченице испуњене оригиналним и само њој својственим хумором.“

Јана себе види као студенткињу ФОН – а, усмерену на менаџмент. О својој школи каже: „Сигурна сам да ће моја осећања везана за средњу школу бити још јаснија и јача када се будем за неколико година осврнула на то шта ми је све она пружила, а тамо ћете упознати веома добре људе који ће увек бити ту за вас, спремне да вам помогну. Такође ћете наићи и на дивне професоре који ће вас усмерити на прави пут и увек бити на располагању. Бројна такимичења мојих другара и другарица и њихови успеси стварно говоре о квалитету саме школе, али не ни само то, већ су сви они прави људи и пријатељи за цео живот. Поносна сам на све нас.“

Марија Костић, школски педагог

Share.

Comments are closed.

Skip to content